Мали Зворник, 02.11.2018. године 

Припадници Специјалне бригаде Копнене војске Србије у понедељак, 05. новембра, на Зворничком језеру у Сакару, од 14 до 15 часова, обавиће генералну пробу војне вежбе „Век победника 1918-2018“, која ће, поводом стогодишњице победе у Првом светском рату, 10. новембра бити изведена у Малом Зворнику и на још четири локације у Србији. 

“Учесници вежбе биће одевени у униформе Војске Србије и користиће маневарску муницију и потребна пиротехничка средства за извођење вежбе”, саопштено је из ове једнинице. 

Провери спремности Специјалне бригаде Копнене војске Србије 05. новембра, као и централном догађају у оквиру војне вежбе, пет дана касније, моћи ће да присуствују заинтересовани грађани и медији, који ће том приликом моћи да виде како изгледа деловање ове јединице у више различитих ситуација у ратним околностима. 

Приказивању војне вежбе „Век победника 1918-2018“ у Малом Зворнику претходиће тродневно увежбавање припадника поменуте јединице, које ће се на локацијама Зворничког језера одвијати од 02. до 06. новембра. 

Специјална бригада Копнене војске Србије је тактичка јединица, организована на модуларном принципу, која се састоји од диверзантских, противдиверзантских, противтерористичких и падобранских јединица намењених за извођење диверзантских, противдиверзантских и противтерористичких дејстава, извиђање и прикупљање обавештајних података, првенствено у непријатељевом распореду, у свим земљишним, метеоролошким и борбеним условима у операцијама Копнене војске и Војске Србије. 

Специјална бригада је формирана 29. септембра 2006. године преформирањем и обједињавањем 72. специјалне и 63. падобранске бригаде, као и мањих делова 82. поморског центра и Противтерористичког одреда „Кобре“. 

Љиљана Ристановић