Јавна расправа о нацрту Правилника о начину расподеле и обрачуна трошкова за испоручену топлотну енергију са заједничког мерног места, која је у Малом Зворнику одржана од 05. до 20. октобра и завршена отвореним састанком представника надлежних органа општине и јавних служби са заинтересованим грађанима и представницима медија, услед актуелности ове теме, привукла је пажњу јавности и покренула бројне дискусије и коментаре.

Окупљени на састакну искористили су прилику и представницима општинског руководства и Јавног комуналног предузећа „Дрина“, које врши испоруку топлотне енергије корисницима, упутили низ питања на ову тему, између осталог, о томе ко ће убудуће бити у обавези да плаћа заједничку потрошњу топлотне енергије, ко ће и на који начин одлучивати о томе и на који начин ће бити вршен обрачун ове ставке.

Поводом питања, сугестија, коментара и критика грађана изнетих током јавне расправе о предлогу Правилника о начину расподеле и обрачуну трошкова за испоручену топлотну енергију са заједничког мерног места, председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, рекао је да је доношење поменутог документа у складу са законом и да је суштина новина које од уводи правилнија и праведнија расподела плаћања трошкова такозване заједничке потрошње топлотне енергије у стамбеним зградама.

Он је навео да је предложеним правилником предвиђено да одлуку о плаћању трошкова заједничке потрошње за грејање убудуће доноси Јавно комунално предузеће „Дрина“, по методологији предвиђеној законом.

Јевтић је рекао да је одлуку ко ће у стамбеној заједници плаћати заједничку потрошњу топлотне енергије раније доносила Скупштина станара већином гласова, због чега се дешавало да су заједничку потрошњу у зградама у којима већину чине станари који су одјавили грејање плаћали само корисници грејања, иако су грејање у ходницима, подрумима, преко вертикалних водова фактички користили сви станари.

Како би убудуће биле избегнуте овакве и остале сличне неправилности локална самоуправа одлучила је да донесе правилник којим ће наведена област бити адекватније уређена.

Он је позвао суграђане да ради праведнијег обрачуна заједничке потрошње убудуће у својим становима уграде делитење топлотне енергије и калориметре и саопштио да ће локална самоуправа подржати набавку ових уређаја и омогућити грађанима отплату на рате.

Због уочених злоупотреба од стране станара који имају уграђене делитење топлоте и калориметре, Јевтић је најавио да ће ЈКП „Дрина“ спроводити појачану контролу рада ових уређаја у становима.

Председник општине Мали Зворник навео је да цена грејања у овој локалној заједници није мењана од 2013. године, иако су евидентна стална поскупљења енергената и да Мали Зворник спада међу општине у Србији са најнижом ценом грејања за грађане, те да је корисницима који редовно плаћају трошкове омогућила умењење рачуна за 10 посто. 

Он је рекао да је локална самоуправа у више наврата издвајала из буџета субвенције за грејање како би релаксирала трошкове за енергенте и заштитила грађане од поскупљења услуге грејања, које би у противном било неминовно.

Према његовим речима, многе општине у Србији подигле су цену грејања за грађане, укључујући и општину Прибој, у којој је грејање поскупело 22 посто, подсетивши да је у питању општина која је као и Мали Зворник, у оквиру истог пројекта Републике Србије, у исто време и под истим условима, добила топлану на биомасу.

Образлажући трошкове које локална самоуправа има како би грађанима обезбедила квалитетно грејање по повољној цени, Јевтић је рекао да иако за производњу топлотне енергије ЈКП „Дрина“ набавља дрвну сечку, откако је почела са радом нова топлана на биомасу, општина и даље мора да плаћа и резервни гас и такозвану интерконекцију предузећу „БХ гас“, те да је недавно из буџета издвојила 5.000.000 динара за враћање кредита KFW банци узетог на период од 20 година за изградњу топлане и реконструкцију топловода.

Председник општине саопштио је и то да је Општинско веће на седници у петак, 21. октобра, одлучило да упути захтев Скупштини општине да одобри ЈКП „Дрина“ да користи општинске парцеле под шумом за обезбеђење дрвне сечке за грејање и на тај начин убудуће спречи поскупљење цене грејања за грађане и омогући даљу уредну отплату кредита за топлану.

Он је је закључио да је добра вест и то што има све више грађана који се јављају са захтевима за прикључење на топловод.

На јавној расправи у Малом Зворнику од 05. до 20. октобра текуће године био је и нацрт Одлуке о четвртим изменама и допунама Одлуке о буџету општине Мали Зворник за 2022. годину, као и нацрт Стратегије безбедности саобраћаја на путевима општине Мали Зворник са Акционим планом за период од 2021. до 2025. године.

У наведеном периоду заинтересовани грађани могли су општини Мали Зворник да доставе своје предлоге, сугестије, иницијативе и коментаре на предложене документе о чијем усвајању ће одлучити одборници Скупштине општине на заседању 31. октобра.

„Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић