24.02.2018. године

За око месец дана у општини Мали Зворник почеће спровођење програма реформе пореза на имовину, која треба да допринесе унапређењу стања у овој области. Реформа се односи на три кључна сегмента, повећање обухвата наплате пореза на имовину, уређење базе података пореских обвезника, коју води Локална пореска администрација и унапређење дијалога са грађанима, у вези коришћења прихода од пореза на имовину. Мали Зворник је једна од 40 општина у Србији у којима ће, у наредне три године, бити спроведен наведени програм, који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ), у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, Министарством финансија и Сталном конференцијом градова и општина. 

Поводом почетка пројектних активности, општину Мали Зворник недавно су посетили представници финансијера и руководилаца програма. На састанку са члановима пројектног тима, у кабинету председника општине, разговарано је о тренутном стању у области администрирања пореза на имовину и коришћења прихода од пореза, те плану реализације програма по фазама. 

Поводом почетка спровођења овог програма, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић изјавио је да је задовољан досадашњим степеном наплате пореза на имовину, која износи око 80 посто. Он је истакао да од програма очекује позитивне ефекте у погледу увођења у систем оних обвезника који из неког разлога до сада нису били задуживани на име пореза на имовину, или су неадекватно задужени, те да се нада повећању обухвата наплате за 10 до 12 посто. Јевтић је навео да ће то потенцијално у будућности омогућити смањење стопе пореза на имовину, а уз то и већа улагања у инфраструктурне пројекте на локалу, те да је посебно значајна компонента овог програма везана за унапређење дијалога са грађанима, од којих у будућности очекује значајније учешће у одлучивању о трошењу прихода од пореза на имовину.

„Удео од пореза на имовину у приходима општинског буџета знатно је мањи од улагања општине у изградњу локалних путева и друге инфраструктуре у месним заједницама на нивоу године. Без обзира на то, ми негујемо добру праксу да преко савета месних заједница грађане питамо о потребама, јер је то добар начин да дођемо до сазнања и уложимо новац у решавање оних проблема који су горући за грађане. Овај пројекат пружиће нам подршку у томе и допринети подизању свести о важности комуникације грађана са локалном самоуправом и уз то предочити неке нове могућности и моделе тог дијалога“, објаснио је Јевтић.

Шеф Програма реформе пореза на имовину Александар Грунауер, који је састанку у Малом Зворнику присуствовао у друштву Јелене Холцингер, вишег програмског менаџера, задужене за локалне порезе на имовину и Александре Анђелић, сараднице за односе с јавношћу, изјавио је да програм има за циљ да унапреди прикупљање пореза на имовину на локалу и допринесе ефикаснијем раду у овој области.

Он је истакао да су општине обухваћене овим програмом потенцијални корисници наградног фонда од миллион швајцарских франака, који ће поделити пет локалних самоуправа које, након спровођења програма, остваре најбољи резултат у погледу повећања обухвата наплате пореза на имовину, сразмерно оствареном успеху. Према његовим речима, освојени новчани износ општине ће моћи да уложе у побољшање инфраструктуре, за коју се одлуче у дијалогу и договору са грађанима.

За потребе рада на терену, на пословима утврђивања тачности поднетих пореских пријава, у наредних 6 месеци, преко наведеног програма, општина ће ангажовати два до три пописивача, чија ће накнада зараде бити обезбеђена из средстава програма.

Како је објашњено, та лица морају бити на евиденцији Националне службе за запошљавање и имати одговарајући степен знања и способности за обављање овог деликатног посла. Избор будућих пописивача, од кандидата који се буду јавили на конкурс, вршиће посебна комисија, састављена од запослених у Општини Мали Зворник.

Због значаја који медији и њихова подршка имају у спровођењу програма реформе пореза на имовину, упоредо са састанком, који је поводом почетка пројекта одржан у кабинету председника општине, одржан је и састанак члана пројектног тима, задуженог за односе са јавношћу, са представницима медија у окружењу. Том приликом, новинарима је предочен програм, његови основни циљеви и планиране активности, уз напомену да ће адекватна медијска подршка у великој мери допринети остварењу планираних резултата.

Љиљана Ристановић

 {gallery}/2018/2018-02-24_reforma_poreza{/gallery}