Опис пројекта

„ПРО – Локално управљање за људе и природу“

Програм „ПРО – Локално управљање за људе и природу“ доприноси побољшању квалитета живота грађана и грађанки кроз унапређење локалног управљања, социјалне укључености и заштите животне средине у 99 градова и општина из Шумадије, западне, источне и јужне Србије.

Директни корисници подршке програма ПРО су локалне самоуправе, организације цивилног друштва и грађани и грађанке Србије, нарочито рањиве друштвене групе, са фокусом на Роме, особе са инвалидитетом, старе, омладину и децу.

Спровођење је започето у јануару 2023. године уз подршку Владе Швајцарске у укупној вредности од 9 милиона евра. У наредне четири године програм ће спроводити Канцеларија уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са УН агенцијама – УНИЦЕФ, УНФПА и УНЕП.

Кључни партнери на националном нивоу су Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство заштите животне средине.

Добро управљање – Унапређење владавине права, одговорности, транспарентности у вршењу поверених јавних послова, ефикасности и успешности локалних самоуправа у вршењу јавних дужности и тиме квалитета живота грађана и грађанки.

Социјална укљученост – Одговорнији, интегративнији и иновативнији систем локалних социјалних мера и услуга, за унапређење одговора на потребе и приоритете рањивих група и побољшање њиховог животног стандарда.

Управљање животном средином – Оснаживање локалних самоуправа да буду у потпуности одговорне за заштиту животне средине на локалном нивоу, унапређују политике и праксе и доприносе здравијој животној средини за људе и природу.

Директни корисници подршке програма ПРО су локалне самоуправе, организације цивилног друштва и грађани и грађанке Србије, нарочито рањиве друштвене групе, са фокусом на Роме, особе са инвалидитетом, старе, омладину и децу.

У овој фази пројекта општина Мали Зворник од Програма „ПРО – локално управљање за људе и природу“ добија обуку са циљем упознавања са принципима доброг управљања и овладавања њиховом применом у пракси.

Јануар 2023 – Децембар 2026

Добро управљање

Унапређење владавине права, одговорности, транспарентности у вршењу поверених јавних послова, ефикасности и успешности локалних самоуправа у вршењу јавних дужности и тиме квалитета живота грађана и грађанки.

Вести са пројекта

Започела обука за добро управљање на локалном нивоу у оквиру Програма „ПРО – Локално управљање за људе и природу“

јун 23rd, 2023|

У оквиру Програма „ПРО - Локално управљање за људе и природу“ почела обука за добро управљање на локалу. Одговорност и владавина права биле су теме првог у низу тренинга које у циљу изградње капацитета [...]

Прихваћен позив за учешће у новом циклусу програма ПРО

мај 9th, 2023|

Нови развојни програм ПРО - Локално управљање за људе и природу, који је отпочео 1. јануара и трајаће до краја 2026. године, представљен је протекле седмице руководству општине Мали Зворник. Програм усмерен на унапређење [...]

Партнерски спроводе: