Мали Зворник, 03.05.2018. године 

Након заустављања и једнодневног одмора у Малом Зворнику, учесници традиционалне првомајске кајак – кану регате Меморијал „Витомир Диздаревић – Адмирал Кук“ наставили су данас пловидбу Дрином даље, ка циљу. Овогодишња регата Дрином и Савом, од Вишеграда до Сремске Митровице, иначе 19. по реду, окупила је 80 кајакаша и кануиста из више европских земаља. 

У оквиру дочека који име је јуче, на стадиону ФК „Јединство“, организовала Општина Мали Зворник, гости су, након савладавања деонице од Врхпоља до Малог Зворника, предахнули и окрепили се на заједничкој вечери, током које им је, у знак добродошлице, уприличена и мини приредба, уз наступ фолклорне секције Библиотеке „17. септембар“ и Ветерана фолклора Малог Зворника. 

Због кише која је убрзо почела да пада, приредба је завршена нешто раније него што је било предвиђено, а гости су, задовољни дочеком и делом програма који су могли да виде, остатак боравка у Малом Зворнику провели у дружењу са мештанима, шетњи и обиласку места. 

Пре наставка пловидбе, данас преподне, група њих обишла је Подземни град Карађорђевића у Малом Зворнику, након чега се срдачно растала од домаћина, уз напомену да ће и следеће године радо доћи у Мали Зворник. 

Деоница коју током дана намеравају да савладају дуга је око  50 км, а следећа станица им је Павловића Ћуприја. 

Међу овогодишњим учесницима дринско – савске регате су веслачи из Немачке, Аустрије, Словачке, Мађарске, Хрватске, Румуније, Бугарске, Пољске, Македоније, Републике Српске и Србије. 

Регату Меморијал “Витомир Диздаревић – Адмирал Кук”, традиционално је организовао Кајак клуб “Српски веслачи” из Белог Потока. 

Председник удружења Дејан Јовановић захвалио се Општини Мали Зворник на дочеку и заказао нови сусрет за догодине на истом месту, у оквиру јубиларне, 20. регате. 

Традиционалнна пловидба Дрином и Савом, сваке године почетком маја, која ће идуће године навршити две деценије од прве пловидбе, посвећена је Витомиру Диздаревићу, кануисти, пореклом из оближње Јање, који је читав свој век провео у Београду и посветио промоцији Дрине, Саве и Дунава и овог дивног спорта. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2018/2018-05-02_kajakasi{/gallery}