Најновији филмови из продукције „3Д Обичаји Рађевине“, Добривоја и Добриле Пантелић, из Доњих Брезовица, приказани су синоћ (у понедељак, 25. марта) у Дому културе у Малом Зворнику, у оквиру 18. Путујућег фестивала документарног играног филма“Младенци 2024“.

Публика је у оквиру програма, који је трајао око сат времена, имала прилику да види 4 занимљиве документарне приче о животу људи у Западној Србији, и то: „Највећа љуљашка“, снимљен у малозворничком селу Велика Река, затим филм „Бритва“, забележен у селу Савковић, у Љубовији, филм „Породица“, снимљен у селу Скадар, у Осечини и „Косидба“, настао у селу Липеновић, у општини Крупањ.

Посетиоце је у име домаћина фестивала поздравио председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, истакавши значај постојања ове манифестације за очување народних обичаја, традиције и културе подрињског краја.

Публици се обратила и директорка Библиотеке „17. септембар“, Славојка Спасеновић, подсетивши да је Путујући фестивал документарног играног филма“Младенци“ традиционална манифестација, која траје дуги низ година и да малозворничка библиотека од почетка подржава његово постојање у жељи да допринесе очувању аутентичних културних вредности.

Минутом ћутања одата је пошта прерано преминулом Добривоју Пантелићу, оснивачу фестивала, који је, како је истакнуто, волео свој завичај и Србију више од свега.

У његову част, од прошле године једнa од награда за филм Етнографског музеја у Београду носи име Добривоје Пантелић.

Поводом премијерне пројекције најновија 4 филма из продукције „3Д Обичаји Рађевине“, где је као главно остварење приказан документарац „Косидба”, публици су се поклонили сви актери и чланови екипе која је радила на припреми филмова.

Један од аутора, Милан Пантелић, рекао је да је идеја овог филма да старију публику подсети како се некада живело на селу, како се народ помагао, а да млађи имају прилику да виде како су радили и живели њихови преци.

Иначе, Милан Пантелић прошле године добио је гран-при Међународног фестивала документарног филма „Златна буклија’’ у Великој Плани за филм „Таин’’.

Породица Пантелић бави се снимањем документарно – играних филмова више од 40 година и на тај начин чува традицију и културу Западне Србије.

До сада су снимили око 200 филмова и прича, а освојили су нешто више од 100 награда, у земљи и у иностранству.

Једини су добитници плакете Југословенске кинотеке за филм на подручју бивше Југославије.

Путујући фестивал документарног играног филма „Младенци 2024” почео је, традиционално, у Лозници на празник Младенци.

Настављен је пројекцијама у Љубовији, Осечини и Малом Зворнику, а данас (у уторак, 26. марта) се сели у Крупањ, где се и завршава.

„Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић