24.05.2017. 

Погон за производњу обуће „Brasina Shoes“ из Брасине могао би да почне са радом за око месец дана, тачније почетком јула 2017, речено је данас у Малом Зворнику на састанку пословодства предузећа са потенцијалним радницима. Сусрет и разговор послодавца са око 70 незапослених са подручја малозворничке општине, заинтересованих за рад на позицији штепера у производњи обуће, организовала је Општина Мали Зворник, у сарадњи са локалном испоставом Националне службе за запошљавање (НСЗ), у циљу њиховог међусобног упознавања и договора о обуци за посао.

Отварајући састанак, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић подсетио је да је покретање погона у Брасини омогућила Влада Републике Србије, давањем субвенција на име отварања нових радних места. Он је истакао да су, захваљујући овим субвенцијама, у текућој години у Малом Зворнику створени услови за запослење 120 радника, а у наредне две године за још 30. Јевтић је најавио да би погон могао да почне са радом у јулу, по завршетку адаптације зграде у којој ће бити смештена производња.

„Уколико у погледу административних процедура све буде текло по плану, очекујемо да погон проради у јулу месецу. Тренутно су у објекту будуће производње обуће у Брасини у току радови на сређивању унутрашњости и простора око зграде“, рекао је Јевтић.

Директор и власник предузећа „Brasina Shoes“ Владимир Мијатовић рекао је да ће обука зинтересованих за посао почети одмах по ниховом пријављивању и да ће, до отварања погона у Брасини, бити обављана у фабрици „Обућа“ у Каракају (РС).

„У питању је обука за посао штепера у процесу производње, која траје месец дана и коју, уз озбиљан приступ и мало труда, није тешко савладати“, појаснио је Мијатовић. Он је позвао све који су озбиљно заинтересовани за рад да се пријаве, без обзира на то коју стручну спрему имају.

Потенцијалним радницима у Малом Зворнику он је поручио да је у послу најважније то да су спремни да уче, вредни и посвећени у раду, напомињући да такви радници у његовој фирми имају могућност напредовања.

Говорећи о раду зворничке фабрике, која постоји и успешно послује више од 15 година, извозећи производе на тржиште Италије и Француске, он је истакао да су носиоци производње у тој фирми запослени просечне старости од око 45 година.

Међу заинтересованим за посао на скупу у Малом Зворнику биле су углавном жене, различите старосне доби и стручних квалификација. Претежно интересовање жена у овој општини за рад у области обућарске делатности делимично би се могло објаснити природом самог посла, али и постојањем кадра у области текстилне струке на бироу рада, школованог у Малом Зворнику више од две деценије, који је, услед гашења текстилне производње у суседном Зворнику (РС), у великој мери остао без ангажовања.

Према подацима НСЗ, из марта 2017. године, на подручју општине Мали Зворник има укупно 2157 незапослених лица, од чега 1165 жена.

Љиљана Ристановић

{gallery}/2017/2017-05-24_Brasina_Shoes/{/gallery}