Општину Мали Зворник протекле недеље посетили су представници Швајцарске агенције за развој, како би се уверили да се реализација пројеката подржаних од Владе Швајцарске одвија према плану.

Обишли су градилиште вртића у месној заједници Доње Насеље и дечје игралиште у центру Малог Зворника, док су увид у остале радове остварили путем фотодокументације која им је овом приликом достављена, будући да епидемија заразне болести Ковид-19 још траје.

На радном састанку са руководством општине донатори су закључили да су задовољни динамиком радова и досадашњим резултатима.

Из фонда Владе Швајцарске, од 400.000 швајцарских франака, који је општина Мали Зворник освојила у оквиру успешно спроведене реформе пореза на имовину, подржано је 5 пројеката, међу којима је изградња вишенаменске учионице у Предшколској установи „Црвенкапа“ и новог вртића у Доњем Насељу, ажурирање адресног регистра, уз обележавање улица и кућних бројева, изградња и уређење 5 аутобуских стајалишта, те уређење 7 дечјих игралишта по најсавременијим стандардима.

Према речима председника општине, Зорана Јевтића, изградња и уређење 7 дечјих игралишта је у завршној фази.

Он је навео да су грађевински радови на објектима при крају, да је извршено уређење терена, набавка и постављање играчака и справа, те да у завршној фази предстоји посета и преглед изведених радова од стране сертификационог тела, које ће дати коначну реч о испуњености услова и безбедности игралишта за употребу.

Он је навео да је недавно успешно завршена доградња вишенаменске учионице у вртићу „Црвенкапа“ и опремање просторије неопходним училима и играчкама, додајући да је учионица недавно добила употребну дозволу и да је почело њено коришћење.

Говорећи о изградњи новог вртића у Доњем Насељу, Јевтић је рекао да је завршена прва фаза овог пројекта, односно уклањање објекта Дома месне заједнице, који није био безбедан и задовољавао стандарде да би могао бити преуређен у вртић.

У склопу објекта вртића који ће бити саграђен на месту Дома месне заједнице биће уређена и Канцеларија месне заједнице, као и индивидуална топлана за загревање комплетног објекта.

Предвиђено је и партерно уређење површине око објекта, паркинг простора, игралишта и зеленила.

Председник општине Мали Зворник навео је да из наградног фонда Владе Швајцарске предстоји и уређење 5 аутобуских стајалишта на подручју општине, те да ће за ове намене бити утрошено око 3,5 милиона динара.

Јевтић је на крају подсетио да су наведени пројекти изабрани на предлог грађана месних заједница, које је локална самоуправа кроз анкетирање укључила у одлучивање о трошењу средстава из стимулативног фонда, те да ће и убудуће консултовати грађане о трошењу средстава уз буџета.

Љиљана Ристановић