Општина Мали Зворник наставила је обнову Подземног града Карађорђевића, културно – историјског комплекса у стени, грађеног 30-их година прошлог века.

Нова, друга по реду, фаза радова претходи уређењу 9 нових просторија, које ће бити опремљене у аутентичном стилу, а обухвата низ грађевинско – занатских радова, израду хидротехничких и електроенергетских инсталација, као и постављање видео надзора.

Вредност предвиђених радова износи 25.811.041,82 динара.

По завршетку грађевинских и осталих припремних радова, у просторијама биће адаптиран војни магацин, пољска болница и канцеларија командира, док је у следећој, трећој, фази радова предвиђено уређење винског подрума са рестораном и адаптација капеле за богослужења са олтарским простором и иконостасима, посвећена Светом Андреју Првозваном, заштитнику династије Kарађорђевић, по угледу на то како је изгледала након изградње.

Наставак обнове објекта, ради очувања и уређења у туристичке сврхе, омогућила је Република Србија, средствима из буџета.

Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, рекао је да се обнова Подземног града Карађорђевића одвија у складу са обећањем председника Републике Србије Александра Вучића, датом у мају 2019. године, на отварању дела објекта реновираног у првој фази радова, да ће држава омогућити наставак обнове ове знаменитости.

Подземни град Карађорђевића у Малом Зворнику, који се налази у стени и простире на површини од око 3000 метара квадратних, са око 75 просторија и 1,5 километара ходника, грађен је по налогу краља Александра Првог Карађорђевића, као склониште за чланове династије и Владе и тајно краљево командно место у случају рата.

У првој фази реконструкције и опремања објекта, који је држава финансирала са око 32.000.000 динара, уређене су неке од главних просторија комплекса – сала за седнице Владе, административна канцеларија, краљев апартман, први ходник и сувенирница.

Радови су, између осталог, обухватали санацију зидова и подова, хидро изолацију и електрификацију просторија, изградњу водоводне и канализационе мреже, уз уређење постојећег бунара и обнову краљевих чесми, увођење система вентилације простора, набавку и постављање клима уређаја, као и система видео надзора и противпожарне заштите.

Просторије су опремљене у аутентичном стилу, комадима намештаја и предметима израђеним по угледу на оригиналне, из времена Kраљевине Југославије, а међу њима су слике, униформе, примерци оружја, карте, државна обележја и слично.

Поставку под називом „Камена девојка“, што је била шифра под којом је објекат грађен, урадио је Зоран Тошић, кустос из Лознице.

У оквиру спољашњих радова, изграђена је надстрешница на улазу у објекат и прилаз за инвалиде.

У уређење ове знаменитости, у првој фази радова, општина Мали Зворник уложила је више од 5 милиона динара, финансирајући израду пројектно – техничке документације и грађевинске радове мањег обима.

Након тога, локална самоуправа издвојила је нових 1.200.000 динара за израду пројекта обнове Подземног града у другој фази.

Из буџета општине финансирана је и почетна електрификација простора, 2014. године, у шта је уложено око 2 милиона динара.

Љиљана Ристановић