Мали Зворник, 11.04.2019. године

У Малом Зворнику у среду, 10. априла, одржан је састанак најужег општинског руководства са директорима и руководиоцима установа и јавних предузећа са подручја општине. На састанку је најоштрије осуђен начин на који опозиција у Србији изражава неслагање са политиком председника Републике Србије Александра Вучића и дата пуна подршка кампањи „Будућност Србије“. Закључено је да је политика коју води актуелно државно руководство једини прави пут за Србију, јер води ка опоравку, развоју и напретку земље, а да је затварање фабрика, као и насиље, које челници тзв. „Савеза за Србију“ свакодневно демонстрирају, прошлост којој нема места у пристојној Србији. Са овог састанка поручено је да сваки грађанин Србије има право и може да изрази своје мишљење, слагање или не слагање са нечим, да су протести у Србији дозвољени, али да је недопустиво да буду насилни и да било кога угрожавају. 

Председник општине Зоран Јевтић апеловао је на све који протестују да то чине мирно и достојанствено, уважавајући, а не тероришући, оне који не деле њихово мишљење. Он је позвао окупљене директоре установа са подручја општине Мали Зворник, међу којима је било и оних који не подржавају актуелну власт у држави, да учине то исто, да осуде насиље и позову учеснике протеста на толеранцију, да се упад на РТС, уз уношење моторне тестере и претње запосленима, никада више у Србији не догоди. 

Присутне на састанку Јевтић је подсетио на најзначајније резултате рада у Србији, остварене на челу са Александром Вучићем, као и на све оно што је у протекле три године у Малом Зворнику урађено уз подршку државе, истакавши да је у овом периоду у општини постигнуто највише од њеног оснивања. 

Као најзначајније резултате у Малом Зворнику, остварене уз подршку Републике Србије и председника Вучића, он је навео обнову путне инфраструктуре, првенствено државног пута кроз општину, коју је Влада Републике Србије, преко ресорног министарства, спровела од 2016. до 2018. године, додајући да је то уједно била прва обнова ове важне саобраћајнице од њене изградње, седамдесетих година прошлог века, те да пре тога није било значајнијих улагања у њено уређење. 

Јевтић је истакао да је обнова државног пута омогућила бољу повезаност општине са суседним местима и већим градским центрима, те допринела повећању промета роба и услуга и да ће се ефекти тог пројекта тек видети, кроз оживљавање целокупне привреде, посебно туризма, мале привреде, али и свих осталих привредних грана, јер ће боља саобраћајна комуникација подстаћи убрзани развој општине. 

Од осталих значајних резултата на плану побољшања локалне инфраструктуре, он је навео актуелну ревитализацију хидроелектране „Зворник“, прву након изградње објекта пре више од шест деценија, санацију великог клизишта у центру Малог Зворника, обнову мостова на рекама, предстојећу обнову старог железног моста на Дрини, за коју је држава издвојила 600.000 евра, доградњу и обнову библиотеке, уређење Дома здравља и амбуланти, школских и других јавних објеката на подручју општине, санацију нисконапонске мреже, атарских путева, обнову Подземног града Крађорђевића, као и неке од пројеката који предстоје, изградњу топлане на биомасу, уређење дечјих игралишта у месним заједницама, те израду туристичке сигнализације у општини. 

Према његовим речима, држава је у Малом Зворнику, кроз различите пројекте и програме подршке, улагала и у набавку комуналне и друге опреме и средстава значајних за функционисање локалне заједнице, научно истраживачке активности, еколошке акције, културу, спорт и друге области. 

На састанку је истакнуто да посебно значајну подршку државе представља рад на стварању услова за привлачење инвестиција и довођењу страних инвеститора у општину, те да је најзначајнији резултат рада на том плану предстојеће отварање фабрике текстила у Малом Зворнику, која ће запослити 500 радника, до краја текуће године 200, а до истека 2020. године још 300 радника. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2019/2019-04-11_sastanak_sa_rukovodstvom{/gallery}