Мали Зворник, 25.09.2014. године

У Малом Зворнику јуче су почели радови на санацији гасовода, прекинутог и оштећеног 16. маја услед појаве клизишта код граничног прелаза Стари мост. 

Најављујући почетак радова, председник општине Мали Зворник Драган Богићевић изјавио је да је ово битан дан за Мали Зворник и све грађане пред којима је грејна сезона, јер то значи да ће она почети на време.  – Радове на санацији и обнови гасовода преко Старог моста Србијагас ће почети одмах по пристизању неопходног материјала и опреме, а предвиђено је да буду завршени следеће седмице – изјавио је Богићевић на конференцији за новинаре.  Целу изјаву можете послушати ОВДЕ 

Што се тиче осталих радова у Малом Зворнику на санацији инфраструктуре оштећене  током мајских непогода, којима руководи република, Богићевић је рекао да је ових дана завршена комплетна реконструкција пута у Радаљу, у предвиђеној дужини, а да се идуће седмице очекује почетак радова на вађењу наноса из корита реке Дрине код Старог моста, што је предуслов за почетак реконструкције магистралног пута на тој деоници. 

Према његовим речима још није познато када ће почети радови на реконструкцији Старог моста у Малом Зворнику. Богићевић је подсетио да ће средства за тај посао бити обезбеђена из кредита Светске банке. – Програм је усвојен али још увек нема информација  када би радови на реконструкцији моста могли да почну – рекао је Богићевић, додајући да не нада да ће радови почети до краја године. 

Он је рекао да су за општину Мали Зворник у овом тренутку највећи проблем мостови порушени у поплавама и да очекује да до краја године бар један од четири порушена моста буде завршен.  Богићевић је појаснио да се, у сарадњи са предузећем „Путеви Србије“, ових дана убрзано ради на пројектовању мостова али да ће комплетну процедуру око њихове градње знатно успорити законска процедура везана за јавне набавке, због чега се до краја године не очекује изградња више од једног моста. 

 – У наредном периоду очекујемо ребаланс републичког буџета и да нам република рефундира средства у износу од 84 милиона динара  потрошена за санацију након поплава – рекао је Богићевић, додајући да ће након тога уследити други ребаланс општинског буџета како би део средстава опет био усмерен на санацију штета од поплава а део на решавање проблема водоснабдевања у Доњој Борини. 

Поводом захтева грађана за поправку и прављење путева који воде у шуме он је на конференцији за новинаре рекао да општина сада нема средствава за те намене. 

Богићевић се захвалио екипама Електродистрибуције Лозница на ангажовању у општини Мали Зворник за време и након поплава захваљујући чему на читавој територији општине нема проблема са струјом. Он је истакао да ово предузеће сада ради на реконструкцији делова нисконапонске мреже у општини, како би зимску сезону дочекали што спремније. 

Говорећи о актуелним радовима на подручју општине Мали Зворник, председник Богићевић подсетио је да се тренутно убрзано ради на повезивању села Доња Борина на градску водоводну мрежу, што је посао који не трпи одлагање јер вода у том селу није за пиће услед повећане концентрације антимона у водоводу. 

Према његовим речима, у протеклом периоду доста је урађено на прокопавању речних корита другог реда на подручју општине а услед обилних падавина неки послови у тој области рађени су и по неколико пута изнова. Он је најавио да ће у наредном периоду, на местима где нема алтернативног прелаза преко река, а општина има обавезу да грађанима обезбеди прелаз, према одлуци Штаба за ванредне ситуације, бити подизани дрвени мостови.  – Ради се и на пружању помоћи грађанима у постављању приватних мостова ангажовањем аутодизалице, неопходне за те послове. Помажемо колико можемо и надамо се обећаним средствима од републике као би могли да наставимо са значајнијим радовима на терену – рекао је Богићевић. 

У изјави датој новинарима он је истакао и то да је Општинска комисија до сада издала 82 решења за надокнаду штете од поплава грађанима, од чега је 58 правоснажно, те да је до сада евидентирано укупно 6 жалби на решења. Богићевић је изјавио и да Општина Мали Зворник, која је првостепена у доношењу решења за надокнаду штете грађанима, за сада нема званичну повратну информацију од Канцеларије за обнову о томе колико грађана је до сада добило новац на име санације од поплава. 

Он је појаснио да по питању рекултивације пољопривредног земљишта још увек ништа осим процене штете није урађено јер се чека излазак нове уредбе у овој области. 

На крају обраћања новинарима на јучерашњој конферецији за штампу председник Општине Мали Зворник Драган Богићевић рекао је да је министар за ванредне ситуације Велимир Илић од премијера добио задатак да се  позабави подручјем Малог Зворника у циљу убрзања санације од поплава. Он се овом приликом захвалио Влади Србије на досадашњој помоћи на санацији штете од поплава у Малом Зворнику.

{gallery}2014gasovod{/gallery}