У Малом Зворнику реконструисана је гасоводна мрежа, завршава се чишћење Дрине код пешачког моста ка Зворнику у Републици Српској, а ускоро ће почети градња мостова у селима. Реконструкција магистралног пута од Лознице до Љубовије почеће када буде санирано клизиште на том делу.

Мештани Малог Зворника безбрижније ће дочекати хладније дане, јер је завршена реконструкција гасоводне мреже. Током маја клизиште је код пешачког моста ка Зворнику у Републици Српској покидало гасоводне цеви и затрпало део корита Дрине. Брдо које се обрушило готово је преполовило корито Дрине између два Зворника. За десет дана из приобаља код пешачког моста и граничног прелаза багерима је извађено више од 11.000 кубних метара земље.

Висина нанете земље поред стубова достизала је, према речима Мирослава Павловића (ГО Југокоп Подриње, Шабац) чак 15 метара. 
Багерима ће бити додатно утврђена обала и заштићена реконструисана гасоводна мрежа код моста. Постављање нових 350 метара коштало је 120.000 евра.
Ови радови су од великог значаја за Мали Зворник, рекао је председник те општине Драган Богићевић:
„Да нисмо ово завршили и санирали гасовод биле би искључене све јавне установе. Мали Зворник не би имао грејања, школе, обданиште и остале јавне установе, попут домова здравља, биле би затворене.
Први пут ће се, кажу у Малом Зворнику, радити по прописима и како треба и на санацији уништених мостова.
Једанаест мостова у селима је порушено, а Путеви Србије изградиће четири нова. Бетонски мост замениће постављени војни понтон у Доњој Борини тек када се заврше геомеханичка мерења.
Мора да се утврди на којој дубини је чврсто тло да би мост био вечан, да га вода не би однела, објаснио је геометар Дејан Ђорђић.
„Овај мост треба да буде завршен до краја године“, најавио је Миливоје Танасковић, општински грађевински инспектор. „Поред овог, треба да се ураде још два моста на реци Радаљ и један у Великој Реци.“
Седам мостова треба да санира локална управа. Пара за радове кажу да готово више немају, јер су из скромног општинског буџета за сеоске путеве и чишћење корита набујалих речица платили више од 107 милиона динара.
Клизишта у Малом Зворнику и даље чекају на санацију, као и реконструкција магистралног пута од Лознице до Љубовије. Због оштећења пута, возила се већ пет месеци наизменично пропуштају једном коловозном траком.

 

Извор: РТС