Мали Зворник, 20.02.2019. године 

Поводом неистинитих, тенденциозних и злонамерних коментара о раду општинске власти у Малом Зворнику, које у последњих недељу дана на друштвеној мрежи Фејсбук објављује профил под именом Драган Богићевић, осећам потребу да обавестим јавност да се ради о политичкој кампањи, коју опозиција, у недостатку сопствених резултата рада и ваљаног политичког програма, води против руководства општине, у намери да унизи, оповргне и стави у други план чињеницу да је актуелна власт у Малом Зворнику у последње три године остварила више резултата и добробити за грађане него све раније општинске власти заједно, деценијама уназад. Како би то постигли, „уредници“ поменутог профила користе се лажима и монтирањем информација, чије делове, истргнуте из контекста, употребљавају и сервирају на начин који њима одговара и који се уклапа у истину какву желе да креирају и представе јавности.

А истина је, као што знамо, увек само једна, али она, на жалост, у овом случају не иде у прилог нашим политичким противницима, међу којима је и бивши председник општине Мали Зворник Драган Богићевић, којем је Агенција за борбу против корупције Републике Србије у два наврата, 2012. и 2016. године, установила сукоб интереса за време обављања функције председника општине, од 31.01.2014. до 27.11.2014. године, као и током вршења функције одборника у Скупштини општине Мали Зворник, коју је обављао у континуитету од­­­­­­­­­­­­­ 03.11.2004. до 31.01.2014. године.

Агенција је утврдила да је Богићевић током вршења наведених функција поступио супротно Закону о Агенцији, на тај начин што је током обављања јавних функција, у својству директора и већинског власника Привредног друштва за геодезију „Геодет ДБ“ доо Мали Зворник, са Општинском управом Мали Зворник закључио више уговора о геодетским радовима и услугама, а да о сукобу интереса који је имао у овим ситуацијама није обавестио Агенцију за борбу против корупције, као ни Скупштину општине Мали Зворник, због чега му је два пута изречена МЕРА ЈАВНОГ ОБЈАВЉИВАЊА ОДЛУКЕ О ПОВРЕДИ ЗАКОНА О АГЕНЦИЈИ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ (преузмите документ).

У решењима којима је Богићевићу констатован сукоб интереса и изречена наведена мера, Агенција је навела да је он на овај начин угрозио поверење грађана у савесно и одговорно вршење јавне функције, јер је јавну функцију вршио тако да је јавни интерес подредио приватном и функцију искористио за стицање имовинске користи за себе.

За разлику од Богићевића, за којег се и званично зна да је током вршења јавне функције ,,угрозио поверење грађана у савесно и одговорно вршење јавне функције, јер је јавну функцију вршио тако да је јавни интерес подредио приватном и функцију искористио за стицање имовинске користи за себе“, ниједан члан актуелног општинског руководства у својој биографији нема, нити може имати, такву квалификацију, иако се појединци труде да, ширењем лажи и неистина о раду локалне самоуправе, путем друштвених мрежа, наруше углед људи који савесно и одговорно раде свој посао, на добробит свих грађана општине Мали Зворник.

Сматрам да је, осим политичке кампање, мржње и острашћености, разлог за злонамерне коментаре и објаве на фејсбук профилу Драган Богићевић у последњих неколико дана и нервоза због сазнања да смо пре извесног времена покренули процедуру у складу са препоруком Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки (преузмите документ) и од надлежних органа затражили утврђивање ништавности свих уговора између Општине Мали Зворник и Привредног друштва за геодезију „Геодет ДБ“ доо Мали Зворник, имајући у виду поменути налаз Агенције за борбу против корупције и чињеницу да је за време Богићевићеве власти на јавне набавке геодетских радова и услуга из буџета одлазило око 12 милиона динара годишње, што је око пет пута више у односу на касније установљену реалну вредност радова.

Мотиви за оптужбе које „уредници“ фејсбук профила Драган Богићевић наводе у вези са проценом тржишне вредности земљишта у Доњем Насељу, које је општина Мали Зворник прибавила у својину за потребе проширења индустријске зоне и стварања услова за отварање погона за производњу текстила, леже и у чињеници да ће у том погону до краја 2020. године посао добити 500 радника, до краја текуће године 300, а након тога још 200 радника.

Да наведене оптужбе не одговарају истини потврђује Записник о процени тржишне вредности непокретности без изласка на терен (преузмите документ) коју је, на захтев Општинске управе Мали Зворник, 13. фебруара 2018. године, извршила комисија Пореске управе – Одсек у Малом Зворнику, без којег ниједан правобранилац, а ни нотар, не би оверио купопродајни уговор. Да је тако „уредници“ поменутог профила врло добро знају, али их истина очигледно не занима.

Због неистина које су у последњих неколико дана наведене на фејсбук профилу Драган Богићевић, у вези са радом актуелног општинског руководства у Малом Зворнику, у наредном периоду против учесника ове својеврсне политичке хајке и одговорних за објављивање нетачних и штетних садржаја биће поднете кривичне пријаве и затражена адекватна надокнада штете, проузрокована узнемиравањем јавности и ширењем лажи на политичкој и другој основи.

Према сазнањима која имамо, профил уређује неколико лица, која заједнички раде на пропаганди и кампањи, с циљем да нанесу штету и наруше углед општинској власти.

У наредном периоду бићемо принуђени да на фејсбук профилу www.facebook.com/opstinamalizvornik/ информишемо суграђане зашто појединци који су годинама били у власти и довели нашу општину међу 19 најсиромашнијих одједном износе гнусне лажи и неистине, да ли је то због тога зато што немају више подршку од појединаца, што су надлежни органи почели најзад да раде свој посао, а они имају много путера на глави.

Ми ћемо, упркос свему, наставити даље снажно да се боримо за напредак и развој нашег места, кроз реализацију започетих и покретање нових пројеката. 

Овом приликом подсетићу јавност да се на читавој територији општине одвијају активности на побољшању услова за живот грађана.

Осим реконструкције и опремања будуће фабрике текстила, уређења Подземног града Карађорђевића и других значајних пројекта, актуелан је рад на побољшању водоснабдевања у сеоским месним заједницама, као и путне инфраструктуре у селима, где је преко јавно приватног партнерства у наредном периоду предвиђено асфалтирање до 150 километара локалних путева.

На основу закључка Владе Србије (преузмите документ) о преносу земљишта у јавној својини на општину Мали Зворник, за потребе изградње топлане на биомасу, који сам данас примио, с поносом могу да саопштим и то да ће у Малом Зворнику ускоро почети радови на реализацији овог значајног пројекта, који ће грађанима убудуће омогућити квалитетније и јефтиније грејање. 

Председник општине Мали Зворник
 Зоран Јевтић