Шабац, 12.03.2020. године

Објављујемо Саопштење за јавност Завода за јавно здравље Шабац:

Поштовани грађани Мачванског округа

Обзиром на развој епидемиолошке ситуације у свету, на прве регистроване случајеве Корона вирусне инфекције у Србији, и на проглашење пандемије од стране Светске Здравствене Организације (СЗО), свима је јасно да смо се сусрели са једном од најозбиљнијих јавноздравствених претњи након пандемије Х1Н1 свињског грипа 2009. године.

Борба са новим вирусом јесте удружени напор грађана и зравственог система. Неопходно је лично ангажовање и одговорност сваког од нас, како за сопствено здравље, тако и за здравље наших ближњих, наших комшија, наших суграђана.

„Проверени извори информација“, ширење дезинформација путем друштвених мрежа, свакако је изазов на који сви заједно морамо да одговоримо. Позивам вас да нам у борби против дезинформација помогнете, и да се информишете путем сајта Министарства здравља, сајта наше установе и нашег фејсбук налога, где ћете увек моћи да добијете најновије препоруке у превенцији ове инфекције. Пратите званична саопштења наше установе и свих других здравствених институција које су одговорне да вас информишу о свим чињеницама значајним за наше здравље.

Оног тренутка када се открије први случај у Мачванском управном округу, јавност ће одмах бити информисана.

То је наша дужност и наша обавеза.

 

Здрав разум, рационалност, комуникација и одговорност су кључне речи у спречавању ширења Корона вирусне инфекције, али и ширења панике.

Едукујте се, пратите наша упутства, преносите их другима!

Ако имате недоумице, позовите вашег изабраног лекара!

Ако имате респираторне тегобе, и били сте у некој од земаља у којој су регистровани случајеви Корона вирусне инфекције, ако сте били у контакту са неким у Србији коме је потврђена ова вирусна инфекција, позовите нашег епидемиолога!

Смањите број социјалних контаката!

Влада Републике Србије одговорно прати епидемиолошку ситуацију и препоруке експерата СЗО, и о свим утврђеним мерама обавештава надлежне институте и заводе за јавно здравље.

Ми смо ту да чувамо ваше здравље, али у томе нам ви поштовани грађани морате помоћи. Лична здравствена хигијена, иако је увек важна, сада је императив, и најважнија мера која може спречити ширење епидемије у нашој земљи и округу.

Парафразираћу колегу инфектолога:

„Оперите руке. Отворите срца. Наша деца ће нам бити захвална.“

Са поштовањем

МСц др Бранко М. Вујковић, с.р.
ВД Директор

 

Сајт Завода за јавно здравље Шабац: http://www.zjz.org.rs

Сајт Министарства здравља: https://covid19.rs

Фејсбук Залог завода за јавно здравље Шабац: https://www.facebook.com/zjz.sabac

Саопштење>>>