Поводом информације објављене на фејсбук профилу Општинског одбора Српске напредне странке Мали Зворник, у којој се Народни посланик те странке Владимир Ђукановић обраћа председнику  Општинског одбора Српске напредне странке Мали Зворник Зорану Јевтићу речима: „Урадисмо велику ствар. Сви сада говоре о вашој општини“ и у којој се још наводи да све заслуге за пажњу и подршку коју је Мали Зворник добио од стране републичких званичника и медија током ванредне ситуације и катастрофалних непогода које су задесиле општину Мали Зворник припадају Народном посланику Владимиру Ђукановићу, Општински штаб за ванредне ситуације Мали Зворник, на седници одржаној дана 23.05.2014. године издаје следеће

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
МАЛИ ЗВОРНИК

Општински штаб за ванредне ситуације Мали Зворник донео је одлуку о проглашењу ванредне ситуације за подручје општине Мали Зворник дана 14.05.2014. године, на седници одржаној у 20.00 часова. Одлука о увођењу ванредне ситуације донета је чим је уочено да обилне падавине могу угрозити општину и њене грађане.

Командант Општинског штаба за ванредне ситуације Мали Зворник председник општине Драган Богићевић у складу са извештајима са терена направио је хитан план деловања и поделио задужења члановима штаба. У најкраћем року формирани су опративно – технички и мобилни тимови за помоћ грађанима, који су одмах упућени на најугроженија места у општини. Истовремено је уведено двадесетчетворочасовно дежурство у Општинској управи Мали Зворник и другим службама и уведена телефонска линија за помоћ грађанима. На овај начин почела је даноноћна борба са воденом стихијом и клизиштима. У најкраћем року реаговано је на сваку пријаву. Мобилне екипе излазиле су на терен и пружале помоћ грађанима. Како је време одмицало ситуација је постајала све тежа и почела да превазилази наше могућности. Због уништених путева и велике воде до појединих села и засеока мобилне екипе нису могле да дођу. Затражена је помоћ Војске Србије да Малом Зворнику пошаље хеликоптер којим би дошли у село ДоњаТрешница,  које је било већ трећи дан одсечено од света. Одговор војске био је да је захтев прихваћен и да ће хеликоптер стићи у Мали Зворник. Међутим то се ипак није догодило, тако да је Штаб, петог дана од блокаде села, одлучио да се са расположивом механизацијом упути ка Доњој Трешници и покуша да се пробије до мештана. Истовремено неколицина волонтера предвођена члановима штаба, са нешто хране и лекова натоверених у запрежна кола, кренула је пешке брдским, непроходним путевима да се пробија ка селу из правца Горњег Читлука. Кренуло је и хитно прокопавање тог пута, који је био једини алтернативни пут до села. У селу је затечен потпуни хаос. Више од три хектара шуме и земље захваћене клизиштем обрушило се на село, које је било затрпано стаблима, камењем, блатом и муљем. Водена бујица и клизиште однели су све пред собом. На срећу људских жртава није било. Бројне куће су напукле или су почеле да се руше. Покидана је елекро и водомрежа а путeва више није било. Бујице и клизишта пустошиле су и друга села у општини Мали Зворник и помоћ је била потребна на све стране.

Истовремено прорадило је и огромно клизиште код Старог моста у Малом Зворнику, обрушило се на магистрални пут и прекинуло саобраћајне и друге комуникације. Установљена је и реална опасност од плављења градског дела Малог Зворника у случају даљег обрушавања брда изнад Старог моста. Постојао је и реалан страх од угрожавања људских живота у том случају. Штаб за ванредне ситуације  закључио је  да даље неће моћи сам и да је општини Мали Зворник неоходна хитна помоћ  државе, војске и медија. Уследило је слање апела за помоћ на све стране, надлежним органима, министарствима, војсци и полицији, стручним службама, као и алармирање јавности и медија преко друштвених мрежа. Након једног дана почели су да пристижу и први одговори на наше позиве у помоћ, као и да пристиже помоћ. Мали Зворник је убрзо постао тема број један у земљи, што и заслужује с обзиром да се суочио са великим опасностима.

Овом приликом Општиниски штаб за ванредне ситуације Мали Зворник захваљује свима који су на било који начин помогли да се сазна за проблеме у којима се нашла општина Мали Зворник услед елементарних непогода. Такође захваљујемо свима који су нам упутили хуманитарну и другу помоћ и напомињемо да је свачија стручна и друга помоћ у оваквим ситуацијама добро дошла.

Сматрамо да у овој ситуацији не треба да истичемо појединачне заслуге и да се хвалимо оним што смо постигли и урадили, јер је то била морална обавеза сваког од нас који живимо у општини Мали Зворник. Ванредна ситуација посебно не сме и не може бити повод и прилика за политичке обрачуне и препуцавања. С тога оцењујемо да је овакав наступ Општинског одбора Српске напредне странке у Малом Зворнику у најмању руку непримерен ситуацији у којој се налазимо.

Захваљујемо се свим одборима, члановима и симпатизерима свих политичких странака који су нешто предузели и помогли Малом Зворнику у тешким тренуцима, али вас такође још једном молимо да невољу која је задесила становништво не користите у политичке сврхе и не доводите до ширења нетачних иинформација које могу довести до стварања конфузије, панике и страха  у јавности.

Општински штаб за ванредне ситуације Мали Зворник највећим успехом сматра чињеницу да за време од увођења ванредне ситуације до данас на подручју општине Мали Зворник није било људских жртава услед елементарних непогода.

У Малом Зворнику,
Дана 24.05.2014. године 

 

Општински штаб за ванредне ситуације Мали Зворник