25.04.2017. године

Стручни радници, такозвани супервизори, центара за социјални рад са подручја Мачванског округа састали су се јуче у Малом Зворнику на скупу посвећеном унапређењу стручног рада. Састанак је одржан у оквиру подршке којом Републички завод за социјалну заштиту стручним лицима у социјалним установама омогућава континуирану едукацију и усавршавање.

Према речима Ружице Јелисавац, саветнице у Републичком заводу за социјалну заштиту, у Одељењу за стручну подршку, супервизијски састанак је редовна активност, која се на нивоу округа реализује четири пута годишње, сваки пут у другом месту, у циљу едукације стручних лица у социјалним установана, по методу рада који се у Србији примењеује од 2008. године.

Овај начин рада водитељима случаја у социјалним установама помаже да буду ефикаснији у пружању помоћи и подршке лицима у стању социјалне потребе. Он омогућава едукацију супервизора, кроз размену искустава и мишљења, путем заједничког стручног анализирања појединачних случајева и проблема.

Јелисавац је истакла да је актуелна тема насиље у породици и законски оквир у тој области, по којем социјални радници морају да поступају, те да је једна од тема и поверавање деце у бракоразводним парницама.

„У иновативном раду, којим се на овај начин бавимо од 2011. године, јако је важан континуитет“, рекла је она, напомињући да је крајњи циљ саветовања побољшање квалитета услуга и што ефикасније пружање помоћи лицима у стању социјалне потребе. 

Јелисавац је појаснила да се у погледу принципа рада, у односу на раније, доста тога променило, јер је ранији приступ кориснике држао у сталној зависности од установе за социјани рад, која је била та која је решавала проблем корисника, док је сада одговорност подељена и улога социјалне установе је да помогне кориснику у решавању проблема.

Саветовање у Малом Зворнику, које је било друго по реду, од четири предвиђена у Мачванском округу на нивоу године, окупило је око 20 стручних радника у области социјалног рада из два града и девет општина.

Међу окупљенима су били супервизори из Шапца, Лознице, Владимираца, Коцељеве, Ваљева, Уба, Осечине, Крупња, Богатића, Љубовије и Малог Зворника.

Љиљана Ристановић

{gallery}/2017/2017-04-25_seminar_soc_rad{/gallery}