Мали Зворник, 09.03.2020. године

Савет за безбедност општине Мали Зворник, на седници у понедељак, 09. марта, констатовао је да је у превазилажењу ситуације настале услед појачаног прилива миграната на територији општине од кључног значаја сарадња међу институцијама, као и сарадња локалног становништва са надлежним органима. У циљу адекватног управљања новонасталом ситуацијом, на основу закључака усвојених на седници, у наредном периоду биће инициран низ састанака и активности које треба да допринесу бољем разумевању ситуације и одговарајућем поступању. Ради превентивног деловања на очувању јавног реда и мира и заштите грађана и њихове имовине, предвиђено је побољшање система видео надзора у центру Малог Зворника и уличне расвете поред државног пута у свим месним заједницама. 

Због озбиљности ситуације у вези са мигрантима на подручју малозворничке општине, Савет за безбедност затражиће хитно одржавање заједничких састанака на ову тему Тужилаштва у Лозници и Вишег тужилаштва у Шапцу, надлежних судова на нивоу Мачванског округа, као и Полицијске управе у Шапцу и Полицијске станице Мали Зворник, као и предузимање адекватних мера против лица која се баве кријумчарењем миграната. 

На грађане је апеловано да пријаве оне за које имају сазнања да се на подручју малозворничке општине баве илегалним транспортом миграната у суседну Босну и Херцеговину, уз напомену да су то лица која, осим што крше закон и чине кривично дело, веома доприносе масовном доласку миграната у Мали Зворник и да захваљујући њима мигранти ову општину, на путу ка Европској унији, препознају као локацију погодну за пролаз. 

Истакнуто је да ће у те сврхе у општини или станици полиције ускоро бити отворена посебна телефонска линија, док ће за контакт са председницима месних заједница и осталим суграђанима, ради праћења ситуације и дојаве информација о стању на терену у погледу миграната, њиховом кретању и понашању, бити одређен посебан службеник у полицији. 

Тужилаштву и Суду у Лозници биће упућене ургенције за што хитније поступање у вези са раније достављеним захтевом локалне самоуправе за делегирање представника ових институција у Савет за безбедност општине Мали Зворник, који могу допринети квалитетнијем и ефикаснијем раду овог тела. 

Имајући у виду потенцијалну опасност која прети од ширења вируса Корона, као и то да се она повећава упоредо са приливом миграната, допис са позивом за пружање стручне подршке и помоћи општини Мали Зворник у новонасталој ситуацији биће упућен Заводу за јавно здравље Републике Србије, као и Републичком комесаријату за избеглице, од којег ће бити затражена стручна и саветодавна помоћ у вези одговарајућег поступања са избеглицама. 

Због појачаног прилива миграната, од Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Полицијске управе у Шапцу биће поново затражено повећање броја полицијских службеника у Малом  Зворнику. 

У циљу боље опште безбедности и како би се грађани осећали сигурније, локални Савет за безбедност донео је и закључак на основу којег у месној заједници Центар предстоји хитно уређење система видео надзора, које подразумева оспособљавање постојећих камера и набавку и постављање нових, као и укључивање уличне расвете поред државног пута, у свим месним заједницама на подручју општине, где за то постоје технички услови. 

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић рекао је да у погледу ситуације са мигрантима нема места паници, али да је неопходно константно праћење ситуације, благовремено деловање и предузимање неопходних мера, које ће омогућити да ситуација буде под контролом.  

Он је нагласио да ће локална самоуправа, у сарадњи Полицијском станицом, предузети све што је у њеној моћи да допринесе очувању безбедности  на својој територији. 

Поводом дописа добијеног од групе грађана из Брасине, у којем је затражено испуњавање неколико захтева у вези са заштитом од миграната, а који је, осим председнику општине, достављен Савету за безбедност и председнику Месне заједнице Брасина, Јевтић је рекао да су поменутим захтевом затражене мере и активности које општина и полиција већ предузимају у погледу заштите становништва и њихове имовине. 

С обзиром да се, према његовим речима, ради о допису сачињеном мимо званичног збора грађана, одржаног пре неколико дана у Брасини, поводом актуелне ситуације, а у циљу дефинисања потреба овог села, услед  појачаног прилива миграната, на који су били позвани сви мештани Месне заједнице Брасина, Јевтић је закључио да иза дописа стоји политичка странка или интересна група, чија је намера да догађаје везане за мигранте исполитизују. 

 Грађанима је поручио да да верују у рад институција, прате званична саопштења и информације, да се не обазиру на коментаре  разних група грађана, чија је намера да дневна дешавања искористе у политичке сврхе, за прикупљање политичких поена.               

Заседању Савета за безбедност општине Мали Зворник овога пута присуствовали су председници месних заједница са подручја општине, како би се на лицу места упознали са оним што локална самоуправа и Савет за безбедност, у сарадњи са полицијом, предузимају на плану очувања безбедности на подручју општине, услед појачаног прилива миграната.

Од њих је затражено да, у недостатку локалних медија, они буду ти који ће, у својим месним заједницама, у директном разговору, суграђане информисати о закључцима Савета за безбедност и мерама које локална самоуправа предузима у погледу миграната.

Дата су и конкретна упутства грађанима везана за оно што треба чине како би допринели одбијању миграната од Малог Зворника, уз јасано изражен став да то, ни у ком случају, не подразумева насилно или нехумано понашање.

Наведено је да треба закључавати куће и станове приликом изласка вани, макар и на кратко, адекватно обезбедити подруме, викендице, гараже и друге сличне објекте, у којима власници или корисници ретко бораве, односно у које ретко улазе, те закључавати бежични интернет, као и да грађани не треба да буду превише на услузи мигрантима, јер ће, као такви, међу њима, врло брзо бити означени као место где, на пример, могу да добију преноћиште, храну или неку другу врсту подршке, због чега ће им се нови мигранти стално обраћати.

У оквиру разматрања информације о актуелној безбедносној ситуацији у општини Мали Зворник, наведен је податак да око 2,5 милиона људи годишње пређе преко подручја општине Мали Зворник, на два гранична прелаза ка Босни и Херцеговини, као и то да 90 посто миграната, који уђу у Србију, дође на границу у Мали Зворник.

Поводом опасности од епидемије вируса Корона, члан Савета за безбедност и лекар у малозворничком Дому здравља Др Синиша Бурић рекао је на седници Савета да Дом здравља у Малом Зворнику ради у складу са инструкцијама Министарства здравља Републике Србије и да је у обавези да транспортује пацијенте до болнице у Лозници.

Он је навео да ова установа апелује на грађане да ових дана, колико год могу, смање одлазак у Дом здравља, јер је то место, и поред свих превентивних мера које запослени спроводе, потенцијално ризично у погледу инфекције новим вирусом.

У циљу заштите од вируса, грађанима је сугерисао да прате упутства и препоруке Министарства здравља Републике Србије и да се понашају у складу са њима.

На седници Савета за безбедност општине Мали Зворник, 9. марта, речи је било и о обавезама због повећане опасности од настанка пожара на отвореном простору, на које указује Одељење за ванредне ситуације из Шапца.

Закључено је да ће локална самоуправа предузети препоручене превентивне мере и активности, укључујући и едукацију и информисање становништва о опасностима и штети од пожара на отвореном. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2020/2020-03-10_savet_za_bezbednost{/gallery}