Мали Зворник, 30.06.2020. године

Чланови Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник на седници у уторак, 30. јуна, размотрили су информацију о стању на подручју општине после изливања бујичних река и потока и информацију о новим подацима везаним за епидемију Ковид – 19 на подручју општине. Имајући у виду актуелну епидемиолошку ситуацију и стање након поплава, Штаб је заузео став да локална самоуправа ове године треба да изостави организовање концерата познатих естрадних уметника, у оквиру манифестације “Дрина је смисао живота“, а новчана средства намењена у ту сврху усмери за решавање проблема насталих услед изливања река. Истовремено Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник дао је зелено светло за организовање традиционалног такмичења у лову сома, регате и пратећег културног програма, уз строго поштовање социјалне дистанце међу учесницима и примену осталих превентивних мера. 

У информацији о стању након поплава, наведено је да су, у оквиру радова на отклањању последица невремена, у поплављеним деловима општине у протеклих седам дана вршени поправка сеоских путева и чишћење речних корита. 

Пут за Доњу Трешницу оспособљен је уз помоћ припадника Војске Србије и ЈКП „Дрина“, постављањем понтонског моста на месту на којем је набујала Борањска река однела део пута и оштетила конструкцију постојећег моста. 

Истакнуто је да је локална самоуправа, приликом поплава, реаговала у наjкраћем року и сву расположиву механизацију упутила на терен, како би решила најургентније проблеме настале услед обилних падавина. 

Командант Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник и председник општине Зоран Јевтић оценио је да ће за санацију штете настале услед поплава бити неопходна значајна новчана средства, с обзиром да су бујице на више локација у општини проузроковале оштећења путева, мостова, водоводне мреже и изазвале плављење више стамбених и других објеката и најавио да ће ускоро бити расписани нови тендери за рад грађевинских машина. 

У оквиру информације о стању на подручју општине услед епидемије Ковид – 19, Јевтић је навео да је, према подацима Завода за јавно здравље из Шапца, у Малом Зворнику за сада једно лице оболело од Ковида – 19 и да се особе које су са њим биле у контакту налазе у изолацији. 

Он је навео да ће локална самоуправа наставити да пружа неопходну помоћ и подршку лицима инфицираним Корона вирусом, као и њиховим породицама и особама у изолацији, као што је то чинила путем Call центра, за време ванредног стања. 

Установама на подручју општине препоручено је да поново уведу обавезно мерење температуре на улазу у објекте, јер је то, како је наведено, једна од мера која веома доприноси спречавању ширења заразе. 

Дому здравља у Малом Зворнику сугерисано је да максимално пооштри мере превенције од Ковида – 19. 

Наведено је да Ковид амбуланта при Дому здравља уредно ради и да није престајала са радом након укидања ванредног стања. 

Став да општина Мали Зворник ове године, због актуелне ситуације, треба да изостави организовање концерата познатих естрадних уметника на манифестацији Дани спортско – рекреативног и културног туризма „Дрина је смисао живота“, који окупљају велики број људи, усвојен је уз закључак да риболовно такмичење Сомовијада, регату и пратећи културни програм, у ужем обиму, треба организовати, уз поштовање социјалне дистанце међу учесницима и примену свих осталих превентивних мера. 

Командант општинског Штаба за ванредне ситуације у Малом Зворнику Зоран Јевтић навео је да су закључци Штаба везани за организовање манифестације „Дрина је смисао живота, условни, односно да су подложни променама и да зависе од даљег развоја епидемиолошке ситуације у Републици Србији и евентуалних другачијих одлука које у наредном периоду, у зависности од ситуације, може донети Влада Републике Србије. 

„Сви чланови Штаба сагласни су у оцени да није тренутак за организовање великих концерата, када не знамо како ће се ситуација даље развијати и шта може сутра бити. Средства у буџету за организовање концерата имамо, али сматрамо да је боље да их усмеримо за санирање последица поплава“, рекао је Јевтић. 

Он је додао да ће општина Мали Зворник пратити одлуке и препоруке Владе Републике Србије и поступати у складу са њима, као што је то чинила за време ванредног стања. 

„Најважније је да сачувамо здравље људи и у том смислу предузећемо све неопходне мере превенције. Поменуте закључке усвојили смо уз могућност да се они промене у зависности од ситуације“, рекао је Јевтић, наводећи да се нада да у наредном периоду неће бити потребе за пооштравањем заштитних мера и увођењем нових ограничења и рестрикција. 

Истичући да епидемија вируса Корона још није завршена, он је и овом приликом апеловао на грађане да се не опуштају и да одговорним поступањем заштите себе, своје најмилије и читаву заједницу од ширења болести Ковид – 19. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2020/2020-07-01_stab{/gallery}