Камера која аутоматски бележи прекршаје возача постављена је превентивно у центру Малог Зворника, код аутобуске станице, на најпрометнијој деоници државног пута, где је уочено кретање возила великом брзином, упркос важећим ограничењима.

Уређај који аутоматски открива и региструје прекршаје у саобраћају, вредан 5,5 милиона динара, набавила је општина Мали Зворник и предала Министарству унутрашњих послова (МУП) Републике Србије на коришћење, у жељи да допринесе безбедности у саобраћају и смањи уочене потенцијалне ризике у овој области, услед неприлагођење брзине.

Уговор о пословно-техничкој сарадњи у коришћењу поменутог система за аутоматску детекцију прекршаја у области безбедности саобраћаја председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић и начелник Полицијске управе у Шапцу, Александар Вилотијевић, потписали су у четвртак 5. јануара у сали Општинског већа.

Догађају су присуствовали су: заменик начелника Управе саобраћајне полиције у Дирекцији полиције, Бобан Милинковић са сарадником из Одсека за посебне видове контроле саобраћаја и саобраћајна обезбеђења, начелник Одељења саобраћајне полиције (ОСП), Шабац, Зоран Селенић, начелник Полицијске станице у Малом Зворнику, Раденко Петровић, командир Небојша Гошњић и саветник у Одељењу за финансије, општу управу и друштвене делатности Општинске управе Мали Зворник, Младен Перић.

Заменик начелника Управе саобраћајне полиције у Дирекцији полиције, пуковник Бобан Милинковић, захвалио је општини Мали Зворник на досадашњој сарадњи на успостављању система за аутоматску детекцију саобраћајних прекршаја.

„Пре свега, аутоматска детекција прекорачења дозвољене брзине кретања је изузетно значајна, из простог разлога што је преовлађујући фактор настанка најтежих саобраћајних незгода. Сваке године на нашим путевима страда велики број лица. Тамо где су постављени уређаји за аутоматску детекцију имамо значајно смањење прекршаја прекорачења брзине, а самим тим и смањење броја незгода“, рекао је пуковник Милинковић, напомињући да пракса показује да се најтеже незгоде не дешавају у зонама где је ова опрема постављена.

„Локација на којој је постављен уређај је сасвим оправдана, имајући у виду пешачке токове, аутобуску станицу, а имали смо у виду да ту пролази значајан транзитни саобраћај, да постоје возачи који касно схватају да треба да смање брзину, а приметно је да сви успоре када уоче опрему за аутоматску детекцију. Првенствено, овакви уређаји превентивно делују, а за несавесне возаче који прекораче брзину следе санкције. Надам се да је ово само први од уређаја за аутоматску детекцију на подручју општине Мали Зворник и да ћемо их у блиској будућности поставити још неколико, на оним локацијама које су најугроженије”, закључио је Милинковић.

Према речима председника општине Мали Зворник, Зорана Јевтића, локална самоуправа је инвестирала око шест милиона динара у побољшање безбедности саобраћаја и ефикасности рада Полицијске станице Мали Зворник.

„Ово је пример добре праксе у изузетној сарадњи општине са Министарством унутрашњих послова и Полицијском управом у Шапцу. У претходном периоду инвестирали смо у набавку два полицијска возила, а очекује нас још једна јавна набавка за донацију новог аутомобила за Полицијску станицу Мали Зворник. Видео надзор је првенствено намењен побољшању безбедности наших грађана, наших малишана, у близини аутобуске станице, будући да магистрални пут пролази кроз центар Малог Зворника“, рекао је председник општине у изјави коју је дао новинарима након потписивања уговора.

„Сада очекујемо да ће проблеми неприлагођене брзине у насељеном месту, током транзита, постати прошлост. Мимо тога, општина је видео надзором, у прошлој години, покрила подручје од Хидроелектране „Зворник” до Старог моста, како бисмо пратили и кретање миграната, а по том пројекту предвиђена је набавка још неколико камера“, рекао је Јевтић и још једном захвалио представницима Министарства унутрашњих послова Републике Србије који су присуствовали потписивању уговора, имали слуха за проблеме локалне заједнице и прихватили сарадњу, на обострано задовољство, која је, како је истакао, важна за целодневну контролу саобраћаја ради боље безбедности грађана.

„Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић