24.02.2018. године

Традиционална малозворничка смотра фолклора, под слоганом „Љубав не познаје границе“, одржана је протекле суботе у Дому културе у Малом Звонику, по трећи пут. Манифестација је окупила ветеране фолклора из 10 градова Србије и Републике Српске. 

У једноипочасовном програму, током којег је публици приказана лепота фолклорних мотива из готово свих крајева Србије, наступили су ветерани Фолклорног ансамбла „Дукат“ из Бијељине, КУД – а „Ариље“ из Ариља, КУД – а „Караџић“ из Лознице, КУД – а „Рудар“ из Угљевика, Фолклорног ансамбла „Ђидо“ из Богатића, Српског културног друштва „Св. деспот Стефан Лазаревић“ из Сребренице, као и ветерани Фолклорног ансамбла Српског просветног и културног друштва „Просвјета“ из Брчког, док су делегације ветерана културно – уметничких друштава „Златибор“ из Чајетине, „Злакуса“ из Злакусе и „Абрашевић“ из Шапца својим присуством и снажним аплаузима у публици бодрили колеге на сцени. 

„Манифестације, као што је ова, прилика су да подсетимо на културно благо које Србија баштини у народном стваралаштву, које је другачије од места до места, на сву лепоту различитости мотива утканих у песме, игре, народне ношње, обичаје и све друго, што је некада чинило свакодневни живот, очувало се и наставило да постоји кроз фолклор“, речено је приликом отварања манифестације.       

Осмишљена као догађај који окупља и зближава људе, чувајући народно стваралаштво, утемељено у игри и песми, манифестација, како је истакнуто, промовише и слави љубав, као најважнији елемент наших живота, на којем све почива, која је главни покретач, често и једина истинска снага свих нас, па отуда слоган „Љубав је за све године“, под којим је и овог пута наступило преко 100 играча. 

Трећа малозворничка смотра фолклора одржана је у организацији Удружења грађана „Ветерани фолклора Малог Зворника“, у сарадњи са Библиотеком „17. Септембар“, уз финансијску подршку Општине Мали Зворник и локалних успешних привредника. 

Љиљана Ристановић