18.04.2018. године

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић потписао је данас Анекс II појединачног колективног уговора за ЈКП „Дрина“, којим је запосленима у том предузећу, до краја текуће године, предвиђена исплата солидарне помоћи у нето износу од 41.800 динара. Потписивање документа Јевтић је обавио у име оснивача предузећа, Скупштине општине Мали Зворник, на основу новог, другог по реду, Анекса посебног колективног уговора за јавна предузећа у комуналној делатности на територији Републике Србије, који је Влада Србије закључила крајем прошле године са репрезентативним синдикатима у земљи, у намери да помогне у превазилажењу тешког материјалног положаја запослених у јавном сектору. 

У наведеном документу стоји да је послодавац дужан да планира и запосленом исплати солидарну помоћ, ради ублажавања неповољног материјалног положаја, под условом да за то има обезбеђена финансијска средства, те да висина солидарне помоћи по запосленом на годишњем нивоу износи 41.800 динара, без пореза и доприноса. 

Јевтић је објаснио да се документ, који ће важити у наредне три године, односи на комунална предузећа у Србији која су у претходној години остварила позитивно пословање, те да ЈКП „Дрина“ Мали Зворник, од ове године, као и друга таква предузећа у Србији, има обавезу да планира и исплати солидарну помоћ запосленима, уколико за то има средства. 

Он је подсетио да је ово предузеће и прошле године исплатило радницима солидарну помоћ, која је тада износила 22.500 динара. 

Директор предузећа Драган Чикарић рекао је да ће, након данашњег потписивања Анекса II појединачног колективног уговора за ЈКП „Дрина“, који је, осим њега и председника општине, потписао и председник синдиката предузећа Живко Јанковић, уследити измена програма пословања предузећа за 2018. годину, којим треба да буде планирана исплата солидарне помоћи радницима. 

Према његовим речима, исплата средстава биће вршена у два једнака дела, најпре око 1. маја, а затим у септембру или октобру. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2018/2018-04-18_solidarna_pomoc_jkp_drina{/gallery}