Мали Зворник, 12.06.2014. године

Теријер Мрки и његова другарица мешанац Жућка избављени су јуче око подне са литице код Старог моста у Малом Зворнику на којој су провели неколико дана. 

Не зна се како су и зашто ово двоје враголастих паса доспели на неприступачну стену високу преко 15 метра, са које после нису могли назад. Међутим, за њих двоје све се добро завршило када су се у акцију спасавања укључили малозворнички ватрогасци. 

„Мештани кажу да су ова два пса провели пет дана на стени, кад је постало очигледно да се не могу избавити без помоћи човека“, почео је причу Славиша Ћирић, вођа ватрогасно спасилачке јединице у Малом Зворнику, који је уз помоћ двојице колега успео да избави псе.

„Храну су им некако дотурали, бацајући на стену, али воду нису могли, па је постојао реалан страх да могу угинути уколико би и даље били без воде на овако високим температурама“, испричао је Ћирић и наставио:

„У акцију спасавања паса кренули смо на позив удружења за заштиту животиња ОРКА и бројних  мештана који су нас од раног јутра звали да пријаве овај необични случај. Акцију смо започели који минут пре девет сати. Покушали смо најпре да псе дохватимо са улице, ниже стене, уз помоћ мердевина, али нисмо могли, што је значило да је стена виша од 15 метара. Јасно је било да нема другог начина да им приђемпо осим спуштањем ужетом са врха стене“, објаснио је Ћирић и навео још детаља ове несвакидашње али врло захтевне и опасне акције.

„Жућку сам лако ухватио. Позвао сам је и одмах  је пришла. Било је очигледно да је исцрпљена и жедна. Дао сам јој воде и помазио је. После тога ставио сам је у џак и колеге су је убрзо ужетом извукле на врх. Уследила је борба са Мрким, другим псом,  који  је, за разлику од Жућке, био уплашен и спреман да угризе. Невероватно, али остатак акције потрајао је око два сата у покушајима да му приђем. Режао је на мене, гризао ми рукавице и отимао се сваки пут кад бих га ухватио. На крају некако сам успео да га ухватим и колеге су га безбедно спустиле на пут“ – испричао је Ћирић, који се након спасавања паса и сам нашао у проблему.

„После два сата борбе са псом, висећи на литици закачен ужетом, нисам био у стању да се попнем до врха. То је као да ходате по зиду, под правим углом. Захтева напор, а снаге више није било. Био сам преморен и ознојен, вероватно и дехидрирао.  У тренутку досетили смо се да вежемо чворове на ужету који су помогли да се бездбедно попнем до врха“, закључио је своју причу ватрогасац Ћирић, видно задовољан што се све завршило успешно и како треба.

Ова прича има срећан крај захваљујући ватрогасцу Ћирићу и његовим колегама Драгораду Марјановићу и Љубомиру Симанићу, као и командиру Ватрогасно – спасилачке јединице Мали Зворник Миловану Живановићу.

То је, уклључујући и остале припаднике ове јединице, уједно и екипа која је током протеклих тешких дана у Малом Зворнику, за време поплава и клизишта, пружила непроцењиву подршку и помоћ угроженом становништву.

На примеру спасавања паса још једном су показали и потврдили своју спретност, спремност, храброст али и племенитост, врлину која је продужила живот Жућки и Мрком. Сигурно је да они осећају захвалност на томе и да ће умети да узврате познатом псећом оданошћу.

За разлику од Мрког, Жућка нема власника, она је мезимица мештана који живе у околини Старог моста у Малом Зворнику, који су бригом за њу укритичном тренутку показали колико им значи. 

Ванредна ситуација у Малом Зворнику, која је још увек на снази, остаће упамћена и по овој несвакидашњој акцији спасавања паса,  који су се не зна се како и зашто обрели баш на литици недалеко од Старог моста у Малом Зворнику, која је последњих дана у жижи јавности због појаве клизишта.  

{gallery}2014psi{/gallery}