Мали Зворник, 24.06.2019. године

У Малом Зворнику 24. јуна одржана је ванредна седница Општинског штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник, на којој је од надлежних комуналних служби затражено да у најкраћем року утврде у каквом су стању отпусти и канали система кишне и фекалне канализације на подручју општине и доставе детаљну информацију о томе, као и о стању речних корита у месним заједницама, са предлогом приоритета за чишћење и уређење. Комуналном инспектору наложено је да утврди сва места на којима је дошло до спајања кишне и фекалне канализације и предузме неопходне мере, како би се канализациони систем вратио у пређашње стање. Закључено је и то да надзор канализационих система треба да буде део рутине приликом рада комуналне инспекције на терену. 

Заседање Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник, на којем је тема о стању канализационих система у општини, уз тачку „Разно“, била једина тачка дневног реда, одржано је на захтев Одељења за ванредне ситуације из Шапца, у склопу превенције од очекиваних обилних падавина. 

 

Командант штаба и председник општине Зоран Јевтић навео је да је за прикупљање информација и утврђивање стања отпуста и канала у систему кишне и фекалне канализације на подручју општине задужено Јавно комунално предузеће „Дрина“ из Малог Зворника, док ће стање речних корита у месним заједницама утврдити посебна радна група, која има задатак да, након прикупљања података на терену, изврши детаљну анализу и поређење са ранијим стањем, те да, према приоритетима, направи предлог чишћења и уређења речних корита. 

Јевтић је саопштио да ће, као важан вид превенције од поплава, од грађана бити затражено да уклањају сав кабасти отпад из непосредне близине речних токова, те да ће их на ту обавезу подсетити обавештење које ће ускоро бити истакнуто на сајту општине, као и путем других медија. 

Он је најавио да ће на следећој седници штаба бити представљен извештај о процени штете настале приликом обилних падавина на подручју општине пре две недеље, а коју је, обилазећи терен након непогода, саставио посебан тим Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник. 

На крају свог излагања, Јевтић је рекао да постоји могућност да општина Мали Зворник од Министарства пољопривреде Републике Србије, на име помоћи након непогода, добије одређене количине горива, напомињући да у Малом Зворнику тада није била проглашена ванредна ситуација и да то знатно отежава многе процедуре у погледу обештећења и помоћи, али да је, уз интервенцију Мачванског управног округа, у министарству добио уверавања да ће за Мали Зворник бити опредељен део помоћи намењен општинама погођеним невременом.

 Љиљана Ристановић

{gallery}/2019/2019-06-24_stab{/gallery}