24.05.2017. године

У Великој Реци биће ангажоване додатне машине за отклањање последица непогода

Након јучерашњих обилних падавина на подручју општине Мали Зворник и најаве могућих нових временских непогода, Општински штаб за ванредне ситуације у Малом Зворнику донео је одлуку о хитном предузимању свих неопходних превентивних и оперативних мера на заштити од непогода. Мере се односе на спречавање и ублажавање последица поплава, одрона на путним правцима и активним клизиштима. У циљу превенције и правовременог реаговања, комунални и остали субјекти у општини, оспособљени за реаговање у ванредним ситуацијама, одлуком штаба стављени су у стање приправности, а мобилни тимови током критичног периода превентивно ће обилазити потенцијално угрожене локације. 

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић најавио је да ће на отклањању последица обилних падавина у Великој Реци, према Подгају, ујутру бити ангажоване додатне радне машине и довучене веће количине ломљеног камена. У том селу услед јаких падавина, набујала река поткопала је и оштетила пут. 

Јако невреме, које је јуче погодило Мали Зворник, у свим деловима општине изазвало је прекиде у напајању електричном енергијом, отежано одвијање саобраћаја на путевима, појаву одрона, ударних рупа и покретање мањих клизишта. 

На данашњој седници Општинског штаба за ванредне ситуације, на којој је разматрано стање на терену након обилних падавина, саопштено је да је, према мерењима извршеним на ХЕ „Зворник“, у налету јаког невремена, у року од само два сата, од 15 до 17 часова, на подручју Малог Зворника пало 50 л/м2 кише, што је количина која у редовним условима падне на нивоу једног месеца. 

Према извештају представника Електродистрибуције, снабдевање струјом у општини, дан након јаког невремена, углавном је стабилизовано. Далеководи су у функцији, али је током дана било доста кварова на нисконапонској мрежи. Највише оштећења на електро мрежи било је у Доњој Борини, Радаљу и Сакару, услед удара грома, пуцања проводника и изолатора и налета бујица, које су поткопавале и обарале стабла дуж мреже. 

У оквиру информације о стању у саобраћају након јаког невремена, на седници је речено да ће Станица полиције у Малом Зворнику против надлежних за бригу о државном путу на подручју општине предузети законом предвиђене мере због непредузимања радњи на санирању ударних рупа дуж пута, првенствено на деоници укрштања железничке пруге и пута у Брасини. 

На састанку је изнета и информација о томе да је предузеће „Железнице Србије“ дало сагласност на пројекат реконструкције преосталог дела државног пута у непосредној близини пружних прелаза у Брасини и Горњој Ковиљачи, те да се ускоро очекује почетак радова на асфалтирању и уређењу ових деоница пута, као и преосталог дела пута кроз центар Малог Зворника, у дужини од око 1800 метара. 

Љиљана Ристановић