Захваљујући мерама које спроводи локална самоуправа, незапосленост у општини Мали Зворник је у константном опадању.

У односу на октобар 2020. године број незапослених у овој локалној заједници мањи је за 5 посто, док је у протеклих 7 година смањен за око 40 процената.

Наведене податке председник општине, Зоран Јевтић, саопштио је у уторак, 19. октобра, приликом уручења нових 9 уговора о субвенцијама за самозапошљавање.

Будућим предузетницима уговоре о коришћењу бесповратних средстава општине за самозапошљавање Јевтић је уручио заједно са директором Националне службе за запошљавање (НСЗ), Зораном Мартиновићем, директором филијале НСЗ из Лознице, Зораном Миловановићем и председником Скупштине општине Радованом Тадићем.

Он је навео да је прилику да отпочне сопствени посао, уз подршку локалне самоуправе, у текућој години добило укупно 23 лица са евиденције Националне службе за запошљавање у Малом Зворнику, за шта је из буџета општине издвојено око 3.000.000 динара.

Према његовим речима, општина Мали Зворник наставиће да улаже у запошљавање.

Број незапослених од 2014. до 2021. године смањен је са 2600 на 1600, а циљ је да буде испод 1000, односно да међу незапосленима буду само они којима посао није потребан или из неког разлога не желе да раде.

Јевтић је навео да је општина Мали Зворник 3. међу малим општинама у Србији у развоју предузетништва и да ће мере које спроводи на плану запошљавања допринети даљем развоју овог сектора.

Председник општине Мали Зворник рекао је да је локална самоуправа приликом креирања буџета за 2022. годину одустала од реализације јавних радова, будући да локалне фирме исказују интересовање за пријем нових радника, међу којима и фабрика ПВЦ столарије „Bauwin Decor“ из Брасине, која најављује проширење производње и тражи нови простор за рад.

Јевтић је добитницима субвенција за самозапошљавање пожелео да успешно развију своју пословну идеју и постану послодавци, односно да у својој фирми, осим себе, ускоро запосле још радника.

Међу корисницима субвенција за самозапошљавање овог пута нашли су се претежно предузетници у области грађевинске струке, превозници, књиговође и фризери.

Успех у раду корисницима субвенција за самозапошљавање пожелео је и директор Националне службе за запошљавање, Зоран Мартиновић.

Он је похвалио општину Мали Зворник за допринос који даје запошљавању, наводећи да је то истовремено улагање у предузетништво и развој општине.

Он је такође навео податак да је незапосленост у општини у односу на исти период прошле године смањена за око 5 посто, док на нивоу Републике смањење незапослености износи око 3 посто, истакавши да је то веома добар резулат, имајући у виду проблем пандемије заразне болести Ковид – 19 са којима се суочавамо у последњих годину и по дана.

Он је констатовао да је упркос свему задржана стабилност на тржишту рада у Србији и да је евидентан пад незапослености.

Држава за подстицај запошљавања издваја 5-6 милијарди динара годишње, док локалне самоуправе дају између 800 милиона и 900 милиона динара, наводећи да када општине издвоје динар за ове намене држава даје још динар.

Мартиновић је позвао општину Мали Зворник и остале локалне самоуправе да наставе да издвајају средства за запошљавање и удружено са државом и Националном службом за запошљавање допринесу смањењу незапослености.

Љиљана Ристановић