Мали Зворник је, поред Ужица и Трстеника, једна од прве три општине у Србији, у којима ће швајцарски програм „Реформа пореза на имовину“ суфинансирати пројекте које су предложили грађани. На Јавни позив „Мали Зворник по мери грађана“, који је спровела општине Мали Зворник, пристигло је девет предлога пројеката, подржаних од стране око 120 потписника иницијатива.

Предлози становника Малог Зворника су постављање мобилијара за седење у парковском делу испред стамбене зграде у Улици Краља Петра I 38а, затим адаптација платоа испред зграде у Рибарској улици, опремање објекта поред капеле у Доњем Насељу и санација спортског терена у Доњој Трешњици. Грађани су тражили још и адаптације постојећих дечијих игралишта у селима Амајић и Читлук, опремање шеталиште до плаже у Сакару, уређење дела кровне конструкције сеоског дома културе у Доњој Борини као и санацију дома културе у Радаљу.

„Веома смо задовољни одзивом грађана у Малом Зворнику. У наредних пар месеци очекујемо да и све остале општине распишу позиве за грађане који желе да предложе шта сматрају да је њиховим локалним самоуправама најпотребније, ми смо за то издвојили укупан фонд од 16,5 милиона динара“, каже др. Бранислав Милић, стручњак на програму швајцарске владе „Реформа пореза на имовину“.

Процедура предлагања пројеката у Малом Зворнику је изгледала тако што је неформална група грађана, са најмање 10 пореских обвезника који су измирили своје пореске обавезе, попуњавала прописане обрасце са описом проблема, тренутним стањем и потребним акцијама које је потребно спровести. Приликом предлагања пројеката грађани су доставили своје процене трошкова, који према правилнику Јавног позива нису могли бити већи од 800.000 динара. Обавезно учешће грађана, подносилаца предлога, је минимално 10% износа укупне вредности пројекта, а могуће је обезбедити га волонтерским радом на реализацији акције, сопственим новчаним средствима или кроз спонзорство и донације физичких и правних лица.

Стручна комисија која је задужена за спровођење Јавног позива ће након провере испуњености свих неопходних услова извршити оцењивање и рангирање пристиглих предлога и дати предлог председнику општине са листом пројеката које би требало финансирати овим програмом.

Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, очекује да ће реализација ових предлога додатно мотивисати грађане да се активно укључе у решавање мањих инфраструктурних проблема са којим се свакодневно сусрећу, а за које ове године нису били спремни да аплицирају. У ту сврху жеља руководства општине Мали Зворник је да и наредних година настави са овим програмом који омогућава грађанима да директно учествују у предлогу трошења средстава прикупљених по основу пореза на имовину.

Досадашњи план је био да се сви пројекти заврше до краја ове године, али уколико буде потребно због актуелне ситуације у земљи и региону, могућа су и мања одлагања. Кроз швајцарски програм „Реформа пореза на имовину“ укупно ће бити финасирани пројекти које предлажу грађани у 18 општина у целој Србији. Општине које су се пријавиле за учешће у програму и сарадњи са грађанима су Мали Зворник, Трстеник, Свилајнац, Бор, Баточина, Рача, Ужице, Сомбор, Топола, Љубовија, Апатин, Нова Варош, Ћуприја, Бач, Врњачка Бања, Власотинце, Пирот, и Бојник.