Свечаном седницом Скупштине општине, у Малом Зворнику је у петак, 17. септембра, обележен Дан општине, 77. годишњица ослобођења територије општине у Другом светском рату и 66. годишњица оснивања општине.

Седницу је након интонирања химне „Боже правде“, у извођењу ученика Основне школе „Стеван Филиповић“ из Радаља, отворио председник локалног парламента, Радован Тадић, поздравивши присутне госте, међу којима су били представници друштвено политичког живота из готово свих крајева Србије, високи државни функционери, председници општина и градоначелници, челници институција и установа, представници страних влада и верски великодостојници.

Свечаности је, поред осталих, присуствовао министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије, Ненад Поповић, народни посланик у Скупштини Републике Србије, Ненад Крстић и Његова екселенција амбасадор Швајцарске у Србији, Урс Шмит.

Министар Поповић, Амбасадор Шмит и председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, непосредно пре почетка свечане седнице, пресецањем врпце, означили су крај радова на изградњи вртића у Доњем Насељу, чију изградњу је омогућила Влада Швајцарске.

Председник општине, Зоран Јевтић, у свом обраћању на седници поводом Дана општине, поздравио је госте и пожелео им добродошлицу у Мали Зворник, а грађанима честитао празник, пожелевши да га увек дочекују и обележавају у здрављу, славећи нове успехе у раду.

Говорећи о резултатима локалне самоуправе у периоду између септембра прошле и текуће године, Јевтић је навео да је општина Мали Зворник постигла много, првенствено захваљујући Републици Србији, на челу са председником Александром Вучићем, Влади Републике Србије, премијерки Ани Брнабић и свим министарствима која јој помажу на путу напретка и развоја.

Он је захвалио и Влади Швајцарске на стручној и финансијској подршци, уз коју је унапређен рад јавног сектора у општини и изграђено више објеката за побољшање услова за живот грађана, међу којима је нови вртић у Доњем Насељу, у који је уложено око 20 милиона динара, вишенаменска учионица у Предшколској установи „Црвенкапа“, 7 дечјих игралишта, 5 уређених аутобуских стајалишта, постављање око 5000 табли са називима улица и кућних бројева, у оквиру ажурирања Адресног регистра и обележавања на терену, те уређење јавних површина, домова културе у селима и других објеката по предлогу грађана.

У промотивном филму о улагањима у општини од септембра 2020. до септембра 2021. године, који је приказан на седници, наведени су најзначајнији резултати које је општинско руководство постигло у наведеном периоду и део планова за следећу годину.

Међу најзначајнијим резултатима рада је изградња топлане на биомасу, завршетак ревитализације постројења Хидроелектране „Зворник“, нови водоводни систем у Доњој Трешници, обнова моста краља Александра I Карађорђевића, успостављање Центра за иновације у области заштите животне средине, изградња фудбалског игралишта у Великој Реци, те наставак модернизацијe система јавне расвете на подручју општине, као и већ поменута изградња вртића у Доњем Насељу, 7 дечјих игралишта и вишенаменске учионице за децу у обданишту у Малом Зворнику, док су као најзначајнија улагања која предстоје наведена изградња канализационе мреже са 11 нових постројења за пречишћавање отпадних вода, која је планирана у оквиру републичког пројекта „Чиста Србија, изградња канализационе мреже у Србији“, обнова регионалног пута Мали Зворник – Крупањ и реконструкција водовода у 2. и 3. висинској зони у Радаљу.

Говорећи на свечаној седници Скупштине општине поводом Дана општине у Малом Зворнику, Министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије, Ненад Поповић, пожелео је срећан празник свим грађанима ове општине, похвалио рад локалне самоуправе и честитао на оствареним резултатима.

Он је рекао да Мали Зворник и читаво Подриње спадају у пределе Србије које одликују изузетне природне лепоте и потенцијали.

Истакавши да је ово подручје од изузетног значаја, он је навео да у Западној Србији у наредном периоду предстоје велика улагања од стране државе, а једно од њих је изградња аутопута Рума – Шабац и брзе саобраћајнице Шабац – Лозница, која ће омогућити бољу саобраћајну комуникацију овог краја са Београдом и другим градовима у Србији и допринети његовом бржем привредном развоју.

Поповић је оценио да изградња новог вртића у Малом Зворнику представља изузетно леп догађај и значајан резултат у раду локалне самоуправе, те пожелео да се у општини убудуће рађа више деце.

Министар Поповић је такође рекао да Швајцарска има веома уређен систем социјалне заштите и бриге о становништву и да Србија треба да настави да следи такве примере.

Он је позвао Амбасаду Швајцарске и друге пријатељске земље да што већи број пројекта усмере у Мали Зворник и прекогранични регион.

Наводећи да су у општини Мали Зворник, поред природних потенцијала и лепота, највећи ресурс вредни и предузимљиви људи, он је рекао да је Мали Зворник показао како једна мала општина, за кратко време, може да израсте у центар који има све потенцијале да буде средиште привредног, културног и друштвеног развоја у овом делу Србије.

На крају свог обраћања присутнима на седници, он је подсетио да је протеклог лета у Малом Зворнику, уз подршку министарства на чијем је челу, успостављен иновациони стартап центар за подршку младим предузетницима и иноваторима, те да је министарство обезбедило средства за финансирање рада центра до краја текуће године, а затим уручио председнику општине уговор о финансирању Центра.

У наставку седнице уследила је додела признања општине заслужним грађанима, при чему је у знак јавног и посебног друштвеног признања за постигнуте резултате у раду и стваралаштву и за остварена достигнућа од изузетног значаја за бржи, успешнији и хуманији развој општине Мали Зворник уручено 5 повеља, 8 плакета, 4 посебне новчане награде, као и симболичан поклон министру за иновације и технолошки развој, Ненаду Поповићу, на име залагања и подршке за успостављање Центра за иновације у општини Мали Зворник.

Најзначајније општинско признање, повељу општине Мали Зворник, добили су: директор Привредног друштва “Kayra textile“ доо Мали Зворник, Берат Ишашир, за допринос запошљавању; примаријус доктор Александар Јокић, директор Специјалне болнице за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи, за подршку у лечењу пружену грађанима општине Мали Зворник; председник општине Крупањ, Иван Исаиловић, за допринос оживљавању локалне привреде, кроз помоћ и подршку у повезивању са потенцијалним инвеститорима; начелник Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију у Новом Саду, доктор Мирослав Миланков, на име подршке грађанима Малог Зворника у лечењу и народном посланику у Скупштини Републике Србије, Ненаду Крстићу, за допринос развоју општине Мали Зворник.

На име помоћи и подршке Владе Швајцарске општини Мали Зворник додељене су плакете општине Швајцарској агенцији за развој и сарадњу и имплементационом партнеру Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC), Представништву „HELVETAS Swiss Intercooperation SRB“ из Београда.

Приликом преузимања признања за СДЦ, Његова екселенција амбасадор Швајцарске у Србији, Урс Шмит, рекао је да му је веома драго што је његова земља била у прилици да помогне и подржи изградњу вртића и других објеката у Малом Зворнику.

Он је честитао општини и грађанима на резултатима оствареним у раду у протеклој години, посебно на резултатима у погледу имунизације становништва против заразне болести Ковид-19, наводећи да такав успех на плану вакцинације немају многа места у Швајцарској.

Истакавши да је за кратко време боравка у општини Мали Зворник стекао осећај да је међу пријатељима, Урс је захвалио руководству локалне самоуправе и грађанима на гостопримству и пожелео много успеха у раду и убудуће.

Преузимајући плакету за „HELVETAS Swiss Intercooperation SRB“ из Београда, директор ове организације за Источну Европу, Јенс Енгели, захвалио је општини Мали Зворник на признању које је доделила организацији Хелветас и честитао на успесима оствареним у раду.

Он је локалној самоуправи честитао и на успешно реализованим пројектима подржаним средствима Владе Швајцарске и захвалио члановима пројектног тима на добро урађеном послу, наводећи да је сарадња на пројектима била одлична и да се веома радује новој сарадњи убудуће.

Плакета општине Мали Зворник у наставку свечаности додељена је кошаркашици Соњи Васић, за допринос успеху кошаркашке репрезентације Србије на Олимпијади 2021. године у Јапану, као и на име хуманитарног рада и подршке пружене младим талентима у завичају; Боксерском клубу „Обилић“ из Малог Зворника за постигнуте резултате и као подстрек за даљи рад; доктору Милану Стајићу, специјалисти пластичне и реконструктивне хирургије, запосленом у Институту за ортопедију Бањица у Београду, на име подршке пружене пацијентима из Малог Зворника на лечењу у овој установи; Дому здравља у Малом Зворнику, за допринос борби против заразне болести Ковид-19 и посвећен рад са пацијентима током епидемије; Полицијској станици Мали Зворник, на име доприноса који пружа општини у делокругу свог рада, а посебно за сарадњу на сузбијању епидемије заразне болести Ковид-19.

Плакета општине постхумно је додељена настрадалом пилоту Звонку Васиљевићу из Доње Борине, на име заслуга које је стекао као војник и доприноса који је током живота дао локалној заједници и друштву у целини.

Васиљевић је био капетан прве класе из 101. ловачко-авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране Војске Србије.

Живот је изгубио у несрећи, 25. септембра 2020. године, у 43 години, приликом рутинског лета, услед квара на летелици и њеног пада у реону села Брасина, недалеко од породичне куће.

Посебне новчане награде и захвалнице додељене су: Горану Мишићу из Брасине, председнику ФК “Рудар“, за допринос унапређењу и омасовљењу физичке културе и спорта; директорки Дома здравља из Малог Зворника, Валентини Ристић, за предан рад и заслуге у борби против пандемије корона вируса и доприноса развоју и унапређењу здравствене заштите на подручју општине Мали Зворник; начелнику Полицијске станице, Раденку Петровићу, на име преданог рада и заслуга у области јавне безбедности за 2021. годину и Жарку Миловановићу, пољопривредном произвођачу из Велике Реке, на име заслуга у развоју пољопривреде на подручју општине Мали Зворник и остварених резултата у производњи малине, који су изнад просечних резултата на подручју општине.

У име награђених присутнима се обратио народни посланик у Скупштини Републике Србије, Ненад Крстић, из Трговишта, одрекавши се том приликом новчаног дела признања које је добио, у корист новоотвореног вртића у Доњем Насељу, наводећи да новац од признања даје деци овог вртића за куповину слаткиша и играчака.

Он је грађанима и руководству Малог Зворника, која је збратимљена са општином Трговиште, честитао празник и постигнуте резултате у раду, пожелевши им много успеха у раду и убудуће, истакавши да ће заједно са својим сарадницима наставити и даље снажно да подржава општину Мали Зворник на путу њеног развоја и напретка.

За крај свечане седнице Скупштине општине Мали Зворник уприличен је пригодан културно-уметнички програм, у извођењу Фолклорне секције Библиотеке „17. септембар“ из Малог Зворника, која је у петак, 17. септембра, такође обележила свој рођендан, 66. годишњицу оснивања установе.

Љиљана Ристановић