Фудбалски клуб „Велика Река“ из Велике Реке, након више од века од оснивања спортског друштва, давне 1914. године, добио је свој стадион, место на којем ће се мештани овог села окупљати и радовати успесима свом тима.

Градња терена, започета пре више од 10 година, у коју је уложено око 20.000.000 динара, успешно је завршена захваљујући упорности локалне самоуправе и решености општинског руководства, на челу са председником Зораном Јевтићем, да изградњу фудбалског игралишта са пратећом инфраструктуром приведе крају, упркос свим тешкоћама и изазовима са којима су се суочавали током реализације овог великог и значајног пројекта.

На радост играча, спортских радника и свих мештана села, свечано отварање новоизграђеног фудбалског терена, који ће сигурно допринети побољшању спортског и друштвеног живота у селу, уприличено је у четвртак, 12. августа, у присуству народне посланице у Скупштини Републике Србије, Иване Поповић, из Крупња, и челника локалне самоуправе.

Посланица Поповић изразила је задовољство због прилике да присуствује значајном и лепом догађају, какав је отварање новог фудбалског терена, који ће допринети даљем развоју спорта у општини Мали Зворник, као и због упознавања са играчима и спортским радницима великоречког фудбалског клуба.

Она је честитала председнику општине и његовим сарадницима на успешно завршеном пројекту и иницијативи и борбености у намери да побољшају услове за спорт у Великој Реци, истакавши да верује да ће у Малом Зворнику бити још оваквих, успешно реализованих активности и да је сигурна да ће локална самоуправа свој рад наставити у том духу.

Поповић је оценила да је ово улагање веома велико и значајно за Велику Реку и општину Мали Зворник, те да очекује да ће осим развоју самог спорта веома допринети и унапређењу спортско-рекреативног туризма у општини.

Посланица Ивана Поповић је навела да држава Србија веома много улаже у спорт и да јој је веома драго што спортисти на одговарајући начин узвраћају својој земљи, кроз изванредне резултате на такмичењима, те да најбољи пример тога јесте недавно одржана Олимпијада у Јапану, са које су српски спортисти донели кући 9 медаља.

„То је заиста изванредна ствар. Наравно да ће на име тога од државе добити адекватну новчану награду, али је осећање поноса и захвалности које им пружамо због остварених резултата за њих можда највећа награда у овом тренутку“, рекла је Поповић и додала да јој је веома драго због планираних нових улагања државе у спорт и подршке омладинцима и свим осталим спортистима, у намери да им омогући одговарајуће услове за тренирање.

Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, рекао је да је општина градњу фудбалског игралишта у Великој Реци почела на иницијативу одборника Драгана Савића и Владана Тодоровића, и председника месне заједнице, Гојка Смиљанића, након поплава 2014. године у којима је уништено све што је претходно било урађено, напомињући да је обнова терена подразумевала рад испочетка, од израде нове техничке документације, будући да она по којој је рађено није била одговарајућа и да игралиште не би било по стандардима.

„Терен је након изградње знатно проширен, по ширини и дужини, на име чега су се неки мештани Велике Реке одрекли делова својих парцела“, рекао је Јевтић и истакао да су тиме у многоме допринели успешној изградњи игралишта.

Будући да је новоизграђени фудбалски терен у непосредној близини великоречке основне школе и да је због радова део школског дворишта оштећен, он је најавио да до почетка нове школске године предстоји изградња и асфалтирање прилаза игралишту, уређење дела школског дворишта и оближњег школског игралишта.

У складу са плановима локалне самоуправе за унапређење туризма, а имајући у виду да је Велика Река веома атрактивна туристима и позната као викенд насеље, о чему сведоче бројни луксузни апартмани изграђени поред Зворничког језера у овом месту, Јевтић сматра да нови фудбалски терен, осим за потребе локалног клуба, може бити коришћен за обављање припрема играча великих клубова за такмичења, с обзиром да има одговарајуће услове.

Он је истакао да општина, која годишње за рад спортских клубова из буџета издваја око 12.000.000 милиона динара, што је троструко више него неколико година раније, истовремено значајна новчана средства улаже и у туризам, истакавши да након успешно реализоване 2. фазе реконструкције Подземног града Карађорђевића ускоро предстоји 3. фаза радова и уређење нових неколико нових просторија у овом објекту.

Према речима председника општине, у скоријем року предвиђено је и улагање у наставак истраживања, конзервацију и уређење археолошког локалитета Орловине, уз изградњу прилазних пешачких стаза и постављање неопходног мобилијара.

Планиран је и наставак уређења плаже у Сакару и изградња базена у том насељу, као и уређење плаже у месној заједници Центар, а све у циљу да Мали Зворник, како председник Јевтић воли да каже, „буде мали само у називу, а велики на туристичкој мапи Србије“.

Наводећи да су током лета у више наврата били попуњени сви смештајни капацитети у општини и да је током недавно одржане манифестације „Дрина је смисао живота“ забележжен рекордан број посетилаца, Јевтић је рекао да очекује даљи прилив туриста и да ће томе сигурно допринети и претварање малограничног прелаза преко моста краља Александра I Карађорђевића у гранични прелаз ка Босни и Херцеговини.

Он је подсетио да ће преко овог прелаза, почев од 01. августа, на основу споразума који је недавно у Зворнику са представницима власти у Босни и Херцеговини потписао министар у Влади Републике Србије Александар Вулин, моћи да прелазе и грађани који не живе на територији Малог Зворника или Зворника (РС-БиХ), наглашавајући да је до привременог нефункционисања поменутог граничног прелаза, у трајању од неколико дана, дошло јер је заказао неко у целокупном систему, да верује да ће бити утврђена одговорност за то и да је одмах након интервенције министра Вулина прелаз прорадио у складу са потписаним споразумом.

Након Народне посланице Иване Поповић и председника општине Мали Зворник Зорана Јевтића, новинарима су се обратили: одборник Владан Тодоровић из Велике Реке, председник месне заједнице, Гојко Смиљанић, радник у спорту, Драган Николић, и спортски директор Женског фудбалског клуба „Лозница“, Мирослав Радуловић.

Одборник Тодоровић, који је протеклих година посвећено радио и доприносио изградњи игралишта, рекао је да му је срце пуно дочекавши да види завршено игралиште, као разултат који сведочи да су се сав уложени напор, труд и рад исплатили.

Он је навео да је овај догађај унео нову снажну енергију у клуб и жељу за напредовањем, истакавши да убудуће очекује значајнију подршку локалних привредника усмерену на развој клуба, који првенствено подразумева рад са младим нараштајима, те да постоји жеља за формирањем женског фудбалског клуба, као и спремност да таква идеја буде реализована уколико би било довољно заинтересоване омладине.

Он је навео да је састав екипе ФК „Велика Река“ ојачан доласком младих играча, који су се вратили у своје место да подрже клуб.

Екипа тренутно игра у међуопштинској лиги, а циљ је што скорији прелазак у виши ранг такмичења, у Окружну лигу у Шапцу.

Тодоровић је истакао да клуб негује изузетну сарадњу са спортским савезима из Малог Зворника и Љубовије, те да захваљујући њиховој подршци успева да превазиђе све изазове са којима се суочава и оствари планиране резултате.

Председник месне заједнице, Гојко Смиљанић, такође није скривао задовољство због завршетка изградње и уређења терена, наводећи да је овим остварен дугогодишњи сан играча ФК „Велика Река“.

Он је навео да је клуб годинама дочекивао гостујуће екипе на теренима у Малом Зворнику и Љубовији и да је коначно у могућности да као домаћин по први пут 29. августа одигра утакмицу на свом терену.

Великоречани ће прву званичну првенствену утакмицу на сопственом стадиону одиграти против екипе „Прва искра“ из Руњана, од 17.00 часова.

Наводећи да је ФК „Велика Река“ заслужио да добије савремени терен за фудбал, дугогодишњи радник у спорту, Драган Николић, из Радаља, иначе секретар Општинске организације Црвеног крста из Малог Зворника, уз захвалност локалној самоуправи за све што је учинила за изградњу игралишта, честитао је општини, клубу и играчима и пожелео им много спортске среће и успеха на новом терену.

Поводом отварања новоизграђеног игралишта, у Великој Реци одржана је промоција женског фудбала, у оквиру које су чланице Женског фудбалског клуба „Лозница“ одиграле ревијалну утакмицу, која је истовремено била део припрема овог клуба за јесењу такмичарску сезону.

Спортски директор овог клуба, Мирослав Радуловић, уз честитке руководству општине и члановима клуба на изградњи и отварању новог терена, играчима је пожелео успешну такмичарску сезону, наводећи да је на име тога Женски фудбалски клуб „Лозница“ сваком фудбалеру на дар донео по један пар квалитетних патика.

У остатку свечаног отварања фудбалског игралишта у Великој Реци, на новом терену су против домаћина заиграли ветерани београдске Црвене звезде, међу којима је био чувени Пижон, Шестић, Боровница, Караси и други асови овог клуба.

Утакмица је завршена резултаом 5:1 у корист Црвене Звезде.

Након свечаног програма и утакмица које су одигране пред препуним трибинама, уследило је заједничко дружење играча и гостију, за које је управа Фудбалског клуба „Велика Река“ припремила прави специјалитет, бика на ражњу.

Љиљана Ристановић