Мали Зворник, 21.11.2019. године

У селу Доња Трешница у општини Мали Зворник у току је изградња моста на реци Борањи. На месту некадашњег бетонског прелаза, оштећеног приликом минирања у оближњем каменелому и честих поплава, за око две недеље биће саграђен нов, по димензијама, око три пута већи објекат од првобитног, безбедан за саобраћај. Радове изводи предузеће „Стобекс“ из Лознице, које у овом селу експлоатише кречњак. 

Према речима председника општине Мали Зворник Зорана Јевтића, изградња моста на Борањској реци значајна је за становништво и привреду читаве општине, не само Доње Трешнице.

Он је навео да је прелаз у лошем стању и небезбедан за саобраћај од 2014. године, када је поплава однела већи део објекта и пута, те да је претходно био оштећен од детонација приликом радова у каменолому који се налази недалеко од њега.

Јевтић је истакао да је фирма „Стобекс“ преузела обавезу да на месту порушеног прелаза изгради одговарајући мост и да су радови у току.

У овом предузећу кажу да је изградња моста на трешничкој реци почела пре десетак дана и да би могла да буде завршена за око 15 дана.

Мост ће бити дужине 9,5 метара и ширине 7,5 метара, са коловозом у две траке и тротоаром за пешаке са обе стране.

Ових дана завршено је бетонирање стопе моста, док је за око седам дана предвиђена монтажа конструкције, тачније бетонске плоче, која је за ову намену изливена још прошле године.

У односу на првобитни бетонски прелаз, који је у основи служио као пропуст за воду, нови мост биће три пута дужи, знатно шири и што је најважније безбедан за пролаз возила и пешака.

Љиљана Ристановић

{gallery}/2019/2019-11-21_donja_tresnica_most{/gallery}