14.12.2017. године

Склапањем уговора о давању у закуп пословног простора у Брасини, Општина Мали Зворник данас је званично уступила халу бившег погона „Кончара“ међународној компанији „Yavuz“, која ће у њој до краја фебруара покренути производњу ПВЦ столарије и запослити 16 радника са подручја малозворничке општине. Након потписивања уговора, које су у сали Скупштине општине Мали Зворник обавили председник општине Зоран Јевтић и директор фирме Јасмин Куртановић, уследио је разговор послодавца са потенцијалним радницима, на основу којег ће бити вршен избор радника за запослење у првом кругу. 

На разговор за посао, организован у сарадњи ове фирме са општином и Националном службом за запошљавање (НЗС), одазвало се око 60 незапослених. Обраћајући се окупљенима, председник општине Зоран Јевтић рекао је да ово велики дан за општину Мали Зворник, у којој није било значајнијег покретања привреде и запошљавања од 90-их година прошлог века до данас. 

„За све нас данашње потписивање уговора велики је и важан догађај, јер нам пружа могућност за дугорочно запошљавање радника у Малом Зворнику. У првом кругу, до фебруара, компанија „Yavuz“ у Брасини запослиће 16 радника. Наредне године послодавац планира да прими још 14 лица и тако сваке следеће године“, рекао је Јевтић и додао да ће општина учинити све што је у њеној моћи, а што је у законским оквирима, да компанији омогући повољне услове за пословање и проширење производње. 

„Планирамо проширење индустријске зоне. Трудимо се и тражимо нове просторе и нове могућности, не само за овог већ и за друге инвеститоре. Ова и следећа година је кључна за запошљавање“ рекао је Јевтић и подсетио присутне на речи председника Републике Србије Александра Вучића, који је недавно у Лозници изјавио да ће Мали Зворник, као девастирана општина, ради подстицања развоја привреде имати право на веће бенефиције за инвеститоре при запошљавању радника, те да ће се лично ангажовати и заложити за довођење инвеститора у Мали Зворник и убрзани привредни развој општине. 

На крају свог излагања Јевтић је представницима фирме „Yavuz“ пожелео добродошлицу у Мали Зворник и истакао да се нада дугорочној и успешној сарадњи. 

Отварање погона за производњу столарије у Брасини Општина Мали Зворник подржаће преко програма субвенција за запошљавање, у оквиру којег са 200 хиљада динара по запосленом финансира новоотворена радна места. 

Власник компаније Мустафа Јавуз рекао је да је одлука о пресељењу фабрике, која у Србији послује под именом „Bauwin decor“, из Нових Бановаца у Мали Зворник донета због повољнијих услова пословања, државне помоћи, повољног рентирања простора, радне снаге али и локације, која је за фирму о стратешког значаја. 

„Мали Зворник је за нас стратешки важно место, због близине са производним погонима које компанија има у Босни и Херцеговини“, рекао је Јавуз и додао да ће радници одабрани за запослење одмах бити примљени у радни однос, те да ће из радног односа ићи на обуку за посао у неку од фабрика у Босни, у матичној фабрици у Брчком или у Сребренику. 

Јавуз је навео да компанија, чији је власник, има десет различитих сектора производње, да у више погона у Босни и Херцеговини запошљава око 400 радника, те да је то бројка коју жели да достигне и у Србији.

Он се похвалио да компанија на подручју Босне и Херцеговине сваке године повећа производњу, продају и извоз за 20 посто. 

Јавуз је саопштио да ће погон у Малом Зворнику производити ПВЦ столарију, али да је у будућности у плану и производња дрвене столарије. За обављање делатности потребни су првенствено столари, али и радници машинске струке и стаклари. Да конкуришу за посао у овој фирми могу и лица која немају наведену стручну спрему, а вољна су да се преквалификују и раде у производњи столарије. 

Према његовим речима, комапанија је у отварање погона у Малом Зворниу уложила око 100 хиљада евра, што је износ који планира да уложи и следеће године, а да 2019. године, уколико пословна клима остане повољна, планира отварање још једног погона у Малом Зворнику. 

Наведени пословни план представља нову шансу за раднике који не буду ангажовани у оквиру првог круга запошљавања у овој фирми, а погоднодности које могу значајно допринети његовој реализацији тичу се државне помоћи коју ће послодавац, осим преко општинских субвенција за запошљавање, моћи да оствари и путем програма бесплатне обуке радника код познатог послодавца, од марта 2018. године, преко Националне службе за запошљавање. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2017/2017-12-14_yavuz/{/gallery}