Под слоганом „Дрина је смисао живота“, у Малом Зворнику је, од 29. јула до 01. авуста, одржана традиционална, 10. по реду, манифестација „Дани спортско рекреативног и културног туризма“.

Током четири дана, уз богат забавно – музички програм и обиље пратећих садржаја, уприличено је 24. такмичење у лову сома бућком на Зворничком језеру, чувена малозворничка „Сомовијада“, надметање у припремању рибље чорбе „Златни котлић Сомовијаде“ и 10.  „Малозворничка регата“.

Манифестација је организована под покровитељством општине Мали Зворник, у сарадњи локалне самоуправе, Туристичке организације општине Мали Зворник, Спортског савеза „Дрина“, Клуба спортских риболоваца „Дринско језеро“ и Библиотеке „17. септембар“.

Организатори су саопштили да је овогодишња манифестација, у односу на све претходне, на концертима и регати, окупила највећи број посетилаца до сада.

На овогодишњем риболовном такмичењу „Сомовијада“, међу 64 такмичара, из Србије, Републике Српске и Словеније, највише успеха имао је риболовац Бранислав Станковић из Шапца, који је уловио сома од 13.570 грама, дужине 112 центиметара.

Другопласирани такмичар је Мирослав Филиповић, из Зворника (РС –БиХ), са уловом сома од 6.335 грама, дужине 95 центиметара, док је риболовац Милан Цветиновић, из Београда, освојио треће место на Сомовијади 2021, уловивши сома од 3.015, дужине 67 центиметара.

Најуспешнији такмичари, на име награде, од општине Мали Зворник добили су пехаре, медаље, дипломе и вредну риболовачку опрему.

На овогодишњој  Сомовијади на Зворничком језеру уловљено је укупно 5 примерака сома.

Одржано је и традиционално такмичење у припремању рибље чорбе, Златни котлић Сомовијаде.

Најукуснију рибљу чорбу припремила је екипа „Котлић фром Комирић“, из Комирића,

Другопласирана је екипа „Завичај“ из Доње Трешнице, док је треће место у овом такмичењу освојила екипа „Ролопласт“ из Сремске Митровице.

На такмичењу у кувању рибље чорбе учествовало је укупно 10 екипа из Србије, а најуспешнији су, на име награде, од организатора добили пехаре, медаље, дипломе и котлиће за кување.

У оквиру пратећег програма манифестације, одржан је традиционални концерт народних песама и игара, у извођењу локалних фолклорних друштава, као и дводневни изложбено – продајни сајам домаћих производа, хране, пића и рукотворина, на којем су, и овог пута, учешће узела бројна удружења, предузетници и пољопривредна газдинства из окружења.

За децу и младе и овог пута уприличена је обука за вожњу скутера на води, коју је, у извођењу Мотонаутичког клуба „Мотоџет“ из Новог Сада, прошло више од 100 полазника.

Акцији добровољног давања крви, у организацији Института за трансфузију крви Србије и Општинске организације Црвеног крста у Малом Зворнику, која је традиционално саставни део манифестације „Дрина је смисао живота“, и овог пута одазвали су се бројни даваоци.

Манифестација је отворена концертом Драгане Мирковић, који је пратило више хиљада посетилаца, док је уочи недељне регате и затварања програма, на бини у центру Малог Зворника, наступио Лексингтон бенд.

Малозворничку регату, на релацији Велика Река – Сакар, у дужини од 22 км, која је, у недељу, 01. августа, уз учешће неколико стотина пловила, одржана 10. пут заредом, отворио је Ненад Крстић, посланик у Народној скупштини Републике Србије и представник Пододборс за праћење социјалне политике и смањење сиромаштва, задужен за 4. групу неразвијених и девастираних општина и подручја Аутономне покрајине Косово и Метохија.

Међу учесницима и гостима манифестације било је и других званичника и представника друштвено-политичког живота општина и градова у окружењу.

Спуст регате језером до циља, на којем је учествовало око 500 пловила, пратили су трубачи Бошка Крџавца, а остаће упамћен по рекордном броју учесника и веселој атмосфери.

Љиљана Ристановић