Пољопривредно-стручна саветодавна служба „Пољосавет“ доо из Лознице током фебруара у општини Мали Зворник реализовала је низ активности усмерених на унапређење рада пољопривредника.

У месним заједницама Брасина, Доња Борина, Радаљ и Сакар одржана су стручна предавања за пољопривреднике и реализоване посете на терену на 9 пољопривредних газдинстава.

Активности су спроведене уз примену и поштовање противепидемијских мера, укључујући ограничење окупљања људи на број од 5 до 10 присутних на семинарима.

У месној заједници Брасина пољопривредницима су представљене државне субвенције у области пољопривреде за 2021. годину и одржано предавање на тему „Агротехника узгајања кукуруза кокичара као додатног прихода на газдинствима“.

У Доњој Борини пољопривредницима је такође најпре представљен пакет државних субвенција за 2021. годину.

Након тога, одржана је практична обука попуњавања књига поља.

И у Сакару су пољопривредницима представљене државне субвенције за текућу годину, као и агротехничке мере поправке пољопривредног земљишта на основу добијених препорука за ђубрење.

У месној заједници Радаљ, након представљања државних субвенција, уприличено је предавање на тему воћарства и заштите биља, а на газдинствима је демонстрирано орезивање воћњака.

У презентацији субвенција, предавањима и раду на газдинствима учествовали су стручни сарадници Пољопривредно-стручне саветодавне службе „Пољосавет“ доо из Лознице, и то воћар, сточар, заштитар и ратар.

Носилац организације свих наведених активности био је агроекономиста Драган Крстић.

Он је навео да су представници Пољопривредно-стручне саветодавне службе „Пољосавет“ доо из Лознице недавно у Крупњу присуствовали округлом столу о актуелним темама у пољопривреди са министром Браниславом Недимовићем, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, где су били у прилици да из прве руке сазнају све новине од значаја за пољопривреднике.

Љиљана Ристановић