Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник на седници у суботу, 16. јануара, донео је одлуку о отварању пункта за имунизацију становништва против заразне болести Ковид–19.

Успостављање вакциналног пункта предвиђено је у фискултурној сали средње школе у Малом Зворнику, а вакцинација би могла да почне до краја идуће седмице.

Припремљен је детаљан план организације рада пункта и одређене особе одговорне за опште и медицинске послове.

Према речима команданта општинског Штаба за ванредне ситуације и председника општине Мали Зворник, Зорана Јевтића, у наредних неколико дана на нивоу локалне самоуправе биће ангажовани сви ресурси и обезбеђена неопходна инфраструктура и опрема за реализацију процеса имунизације, која ће, како је навео, почети чим стигну контигенти вакцина, додајући да очекује да се то догоди до краја идуће седмице.

Он је рекао да најпре очекује сагласност надлежних на предлог да вакцинални пункт буде смештен у сали средње школе, као и на утврђени план организације рада пункта и предлог лица одговорних за опште и медицинске послове у оквиру пункта.

„Будући да Дом здравља нема адекватан простор за спровођење масовне имунизације становништва у кратком временском року, предлог општинског Штаба за ванредне ситуације је да то буде фискултурна сала малозворничке средње школе, која има одговарајуће техничке услове и може задовољити потребе у овој ситуацији, у смислу неопходне површине, постојања засебног улаза и излаза, простора за паркинг, вентилације и других сличних услова који су од кључног значаја за организовање имунизације“, објаснио је Јевтић.

Он је истакао да ће простор одређен за имунизацију бити видно обележен и физички одвојен од остатка установе и да ученици и запослени у школи неће имати контакта са лицима која долазе на вакцинацију, те да ће у том погледу бити у потпуности безбедни и заштићени од инфекције вирусом корона.

„Водили смо рачуна о свим појединостима које пункт у погледу тражених услова мора да испуни и детаљно испланирали организацију рада сваког сегмента у оквиру пункта“, рекао је командант Штаба Јевтић и додао да ће општина Мали Зворник омогућити набавку неопходних средстава и опреме и у сарадњи са Домом здравља и другим надлежним службама обезбедити неопходну помоћ и подршку за успешно спровођење имунизације становништва, оцењујући да би читав процес могао да потраје наредна два месеца.

Пункт за имунизацију становништва у општини Мали Зворник против заразне болести Ковид-19 биће формиран и организован уз поштовање свих прописаних мера заштите од инфекције и принципа безбедне имунизационе праксе.

Циљ планиране масовне имунизације је да се сачува здравље људи и на ефикасан начин сузбије епидемија вируса корона, путем вакцинације већег броја људи у кратком временском року.

Љиљана Ристановић