07.06.2017. године 

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић изјавио је да је са представницима општине Зворник (БиХ) почетком јуна у Малом Зворнику разговарао о могућностима сарадње на пројектима у оквиру програма ИПА фонда (енгл. IPA FOND  Instrument for Pre-Accession Assistance је инструмент за претприступну помоћ), 2014-2020, Србија и БиХ,  по првом јавном позиву, који се очекује до краја 2017. године.

Према Јевтићевим речима, на састанку, који је иницирао Душан Јањић из Форума за етничке односе  из Београда, једног од могућих партнера на пројекту, било је речи о капацитетима и потребама обе општине у сектору екологије, као и о потенцијалима могућих партнера и досадашњим искуствима у овим програмима.

 Посебно је размотрен тематски приоритет везан за област заштите животне средине, која обухвата подстицање прилагођавања климатским променама и њиховог ублажавања, те спречавање ризика и управљање ризицима, са специфичним циљем унапређења одрживог планирања у области животне средине.

 

На састанку је разговарано и о стању у области управљања отпадом у обе општине и спремности локалних стратешких докумената.

У својству могућих партнера на пројекту, састанку су присуствовали представници еколошког удружења “Еко Дрина” из Малог Зворника, као и представници Института за стратешка истраживања и анализе доо из Београда, који ће, као следећи корак у циљу остваривања сарадње у оквиру програма ИПА, креирати и предложи општи Меморандум о сарадњи. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2017/2017-06-07_ipa_saradnja/{/gallery}