Настављајући рад на развоју туризма, општина Мали Зворник у наредним месецима реализоваће пројекат побољшања туристичке инфраструктуре, видљивости и управљања локалним туристичким атракцијама.

У циљу унапређења локалне туристичке понуде, пред долазећу летњу сезону, у центру Малог Зворника предвиђено је отварање Туристичког инфо центра за посетиоце, изградња пешачке стазе до архелошког налазишта „Орловине“, као и видиковца на овом локалитету и постављање инфо табли за презентацију археолошког садржаја.

Осим тога, предстоји и набавка електричних бицикала, у сврху промоције бициклизма постојећим стазама поред Зворничког језера, куповина чамаца, педалина и сличних пловила за вожњу посетилаца језером, али и опреме за одржавање чистоће Зворничког језера.

Предвиђена је и дигитализација локалне туристичке понуде, кроз унапређење интернет презентације Туристичке организације општине Мали Зворник, те набавка и организовање едукација за актере у туризму, у циљу унапређења рада пружалаца услуга у области туризма, односно свих који учествују у креирању и понуди туристичких производа у општини Мали Зворник.

Средства за спровођење пројекта унапређења пословне инфраструктуре добијена су од УНОПС-а, у оквиру ЕУ ПРО ПЛУС програма.

Према речима председника општине Мали Зворник, Зорана Јевтића, вредност поменутог пројекта износи 151.602 америчких долара (USD), од чега је износ гранта 136.441,80 USD, док је учешће општине Мали Зворник 15.160,20 USD, односно 10 посто вредности пројекта.

Он је навео да је Уговор о гранту са УНОПС-ом за релаизацију пројектних активности потписан крајем 2023. године, а да је пре неколико дана, у Краљеву, присуствовао скупу на којем је добијен сертификат за спровођење овог пројекта.

Јевтић је истакао да је Мали Зворник једна од 20 локалних самоуправа којима су, овом приликом, Амбасадор Европске уније у Србији, Емануел Жиофре и министарка за европске интеграције, Тања Мишчевић, уручили поменуте сертификате.

Председник општине је објаснио да је циљ пројекта унапређења пословне инфраструктуре у области туризма побољшање туристичке понуде, у сврху привлачења већег броја посетилаца и стварања услова и садржаја који ће их дуже задржати на дестинацији.

„Кључна тачка повећања понуде је „отварање“ археолошког локалитета Орловине у погледу приступачности, као и у смислу представљања археолошког садржаја, путем инфо табли које намеравамо да поставимо на локалитету. Истовремено, атрактивност Орловина биће искоришћена као полуга за промоцију осталих природних вредности општине Мали Зворник, кроз изградњу видиковца“, рекао је Јевтић.

Он је истакао да отварање Туристичког инфо центра (ТИЦ) у центру општине, као централне тачке за промоцију туризма, уједно представља и одрживост, јер ће ТИЦ бити задужен за јединствену промоцију интегралне понуде општине на јединствен и циљан начин, те да ће ово створити синергију и посвећеност пружалаца услуга у приватном сектору око заједничких вредности у развоју и промоцији туризма.

Кроз активности изградње капацитета, биће побољшане могућности локалних туристичких организација и другог јавног, цивилног и приватног сектора у погледу одржавања, развоја и промоције туристичких атракција.

За унапређење туристичке понуде на Зворничком језеру планирана је набавка 10 или више различитих пловних средстава, која ће служити за рентирање заинтересованим домаћим и страним посетиоцима.

Бринући о животној средини, локална самоуправа у оквиру пројекта побољшања туристичке инфраструктуре намерава да набави и прикључке за постојећу механизацију за чишћење површине Зворничког језера и приобаља, за сакупљање отпада и уклањање сувишног растиња.

„Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић

„Овај пројекат финансира Европска унија у партнерству са Владом Републике Србије преко програма ЕУ ПРО Плус”.