Имунизација становништва против заразне болести Ковид – 19 у општини Мали Зворник почела је у среду, 20. јануара.

Током првог дана вакцинације, на пункту у фискултурној сали средње школе вакцину је, од 08 до 15 часова, примило око 70 грађана.

Вакцинација се одвија у две ординације, према детаљно утврђеном протоколу, уз примену прописаних противепидемијских мера приликом пријема пацијената.

У општину Мали Зворник дан раније, у оквиру првог контигента, стигло је 120 вакцина, кинеског произвођача, а план вакцинације урађен је према утврђеним приоритетима и категоријама.

Према речима директорке Дома здравља, Валентине Ристић, на вакцинацију су позивани грађани који су се изјаснили да желе да приме кинеску вакцину и они који приликом пријаве нису навели произвођача вакцине.

Око 50 контактираних потврдило је да желе да приме вакцину, док су се преостали пријављени пацијенти, који су контактирани јуче, изјаснили да желе да приме вакцину другог произвођача или су тражили промену термина, због прославе крсне славе, Светог Јована.

Она је навела да ће они пацијенти који су се изјаснили да желе да приме вакцину других произвођача бити позивани када она буде на располагању Дому здравља, односно да, уколико желе, могу да промене своју одлуку преко портала на којем су вршили пријаву.

Ристић је истакла да је у сарадњи Дома здравља и општине Мали Зворник формиран Позивни центар, чији оператери позивају пријављене за имунизацију, контактирају их ради потврде доласка и провере општег здравственог стања дан после вакцинације.

Директорка Дома здравља навела је да ће вакцинација грађана против вируса корона бити настављена и наредних дана, у сарадњи са Заводом за јавно здравље из Шапца, у складу са интересовањем грађана за имунизацију и бројем доступних доза вакцина.

Неколико минута пре званичног почетка имунизације, пункт су обишли представници руководства општине, како би се уверили у спремност за почетак вакцинације.

У делегацији су били: председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, председник Скупштине општине Радован Тадић, координатор Услужног центра Општинске управе Младен Перић, директорка Дома здравља Валентина Ристић, координатор за техничко опремање пункта и директор Средње школе Милош Тимотић и координатор пункта за медицински део рада доктор Синиша Бурић, који је данас примио вакцину против вируса корона.

Након обиласка пункта, председник општине Зоран Јевтић оценио је да пункт поседује неопходне услове за рад и додао да је задовољан ефикасношћу радова на уређењу пункта, који су, према његовим речима, обављени успешно у врло кратком року.

Улаз у пункт за имунизацију је са источне стране средње школе, из улице Краља Петра I, односно директно са главног пута, а капија за улаз у двориште је из правца Основне школе „Бранко Радичевић“.

Пункт је у току дана видно обележен постављањем одговарајућег путоказа, односно саобраћајног знака.

Рампа за приступ пункту особама са инвалидитетом постављена је на улазу у фискултурну салу из правца игралишта ФK „Јединство“.

У оквиру пункта уређено је укупно 6 просторија, чекаоница, соба за евиденцију, соба за лекарски преглед, собе за вакцинацију, простор за надзор и излаз из пункта.

У просторији чекаонице и дуж ходника пункта за имунизацију постављена су нова грејна тела, чиме су, између осталог, обезбеђени и одговарајући топлотни услови за пацијенте.

Љиљана Ристановић