Мали Зворник, 01.08.201.9 године

Општина Мали Зворник, једна је од 8 партнера на пројекту: Успостављање Система за прикупљање, размену и презентовање података у оквиру слива реке Дрине, који спроводи Министарство за државну управу и локалну самоуправу Републике Србије у оквиру пројекта “Подршка спровођењу Акционог плана Стратегије реформе јавне управе – реформа локалне самоуправе 2016-2019“, подржаног од стране Швајцарске Владе. 

Први пилот пројекти међуопштинске сарадње реализоваће се 2019. године, захваљујући подршци Швајцарске владе и Министарства државне управе и локалне самоуправе, као један од механизама реформе локалне самоуправе и њене трансформације у сервис грађана и привреде, а ради што ефикаснијег одговора на потребе својих заједница. 

Град Лозница са општинама Мали Зворник, Љубовија, Бајина Башта, Нова Варош, Прибој, Осечина и Крупањ, реализоваће до краја 2019. године пројекат вредан 38.000,00 швајцарских франака. 

Циљ пројекта јесте подизање степена сарадње на виши ниво кроз успостављање Система за прикупљање, размену и презентовање података између општина и градова у сливу реке Дрине, односно наставка деценијских активности на пољу смањења ризика, односно бољег одговора на природне катастрофе, које све више погађају овај регион услед климатских промена. 

Главни резултати који ће проистећи из ове иницијативе јесу:

–       Успостављен систем за прикупљање, размену и презентовање података  у области ванредних ситуација, и

–       Израђена платформа за презентовање прикупљених И обрађених података. 

На свечаној церемонији потписивања Уговора 30. јула 2019. године, Министар Ружић је изразио своје задовољство што су градови и општине препознали ову прилику да удруже средства и ресурсе за боље пружање услуга грађанима, те истакао да ће међуопштинска партнерства у Србији бити све важнија у наредном периоду, а да је ово само почетак који представља подстицај и пример другим јединицама локалне самоуправе да се удружују. 

Свим партнерима се обратила и госпођа Урсула Лäубли која је изразила своје задовољство досадашњим активностима Републике Србије у процесу реформи, и нагласила да је један од кључних циљева подршке Швајцарске Србији допринос демократском, ефикасном и ефективном управљању за добробит свих грађана Србије.