Међународна, туристичка, спортско – рекреативна кајак регата Дрином, од Вишеграда до Лознице, у организацији Кајак клуба “Српски веслачи“ из Белог Потока, у Београду, која је кренула 29. априла, предвиђено је да у Мали Зворник стигне након првомајских празника, одакле ће, после краће паузе, наставити даље ка циљу.

Уз кајакаше из Србије и Републике Српске, овог пута окупила је преко 90 учесника из иностранства, из Немачке, Аустрије, Северне Ирске, Мађарске, Хрватске, Румуније, Бугарске, Пољске и Словеније.

Овогодишњу регату која је предвиђено да траје до 06. маја веслају под мотом “Весламо за чисту Дрину“, у дужини већој од 200 километара, за шест веслачких дана.

У Малом Зворнику дочекаће их преставници локалне самоуправе и Туристичке организације општине Мали Зворник, а биће смештени на стадиону ФК „Јединство“.

Заустављање ће искористити за одмор и окрепљење, уз обилазак културних знаменитости и дружење са мештанима.

Предвиђена је посета Подземном граду Карађорђевића и осталим атрактивним туристичким локацијама у општини.

Уз историјске, културне и традиционалне вредности места, регаташи ће моћи да упознају и локалну гастрономију.

Под покровитељством општине, за госте ће традиционално бити организована заједничка вечера.

Регата Дрином, Меморијал “Витомир Диздаревић – Адмирал Kук”, посвећена је кануисти из оближње Јање, који је свој животни век посветио промоцији Дрине, Саве и Дунава и овог дивног спорта.

Принцип регате је дневно веслање од 21 до 55 километара и камповање у предходно одређеним местима, у договору са Туристичким организацијама општина и градова кроз које пролази.

Регата креће од древног моста на Дрини у Вишеграду, уз ранију посету општини и Андрић граду.

Следеће етапно место је Етно камп “Стари Брод“ на језеру Перућац, наспрам спомен обележја и параклиса посвећеног страдању српског народа у Другом светском рату, након чега ће веслање бити настављено најлепшим кањоном Европе.

У Републику Србију прелазе код бране Перућац, на граничном прелазу са Републиком Српском.

Учесници регате камповаће затим код Хидроцентрале Бајина Башта.

У наставку пловидбе, приликом одмора у општини Љубовија, учесници регате посетиће етно село Врхпоље и колонију Белоглавих супова у кањону реке Трешњице и манастир Соко Град, у близини Узовнице.

„У Малом Зворнику бићемо смештени на градском стадиону. Под покровитељством председника општине, господина Зорана Јевтића, биће организована традиционална заједничка вечера. Туристичка организација општине Мали Зворник за учеснике регате организоваће посету Подземном граду Карађорђевића, који је својевремено грађен као склониште намењено династији, са целокупном Владом и краљевском свитом. Индивидуално ћемо преко моста Краља Алекасандра I Карађорђевића посетити Зворник у Републици Српској и тврђаву Ђурђев град“, саопштено је из Кајак клуба “Српски веслачи“ из Белог Потока.

У Лозницу, која је последње етапно место регате Меморијал “Витомир Диздаревић – Адмирал Kук”, учесници би требало да стигну 05. маја.

„Бићемо смештени у кампу поред виле “Нешић“. Туристичка организација града Лозница организује разгледање града, посету Тршићу, најпознатијем српском селу, где је рођен реформатор српског језика Вук Стефановић Караџић. Нашим гостима и учесницима из иностранства представићемо историју, традицију, културу, етнологију, екологију и привреду предела кроз које пролазимо и земље у којој живимо. У том циљу у припремном периоду гостима из иностранства препоручили смо да прочитају роман – хронику „На Дрини ћуприја“, нашег нобеловца Иве Андрића, као и да прочитају нешто више о Вуку Караџићу и његовом значају за рзвој српског језика“, наведено је у саопштењу организатора регате.

„Веслаћемо најлепшим кањоном Европе, снажном и чистом реком која са својом смарагдно зеленом бојом изненађује оне који по први пут долазе. Мото регате и овог пута је: “Веслањем за чистију Дрину“, јер својим примером бриге у очувању наших река и природе око њих, скрећемо пажњу на немаран однос оних који проблем са одпадом и отпадним водама решавају на неправилан начин, бацајући и испуштајући га директно у реке“, поручили су из Кајак клуба “Српски веслачи“ из Белог Потока, додајући да очекују да им се у веслању Дрином придруже љубитељи веслања кајака, боравка у природи, активног одмора и чланови организација за заштиту природе.

 

Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић