Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) мр Иван Бошњак обратио се данас медијима на конференцији за новинаре одржаној у прес сали Владе Србије, која је организована у вези потписивања Уговора о изградњи бујичних преграда у општинама Мали Зворник и Крупањ. Реч је о пројекту вредном 1.5 милиона америчких долара који спроводи УНДП у сарадњи са МДУЛС и Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја.

У пројекат су осим наведених институција укључени и француска фирма САДЕ која је победник УНДП тендера и биће задужена за изградњу, ЈВП Србијаводе која ће вршити надзор над радовима и локалне самоуправе Крупањ и Мали Зворник које ће бити одговорне за одржавање брана.

Након поздравних речи потписницима Уговора и учесницима у пројекту, државни секретар је апострофирао Крупањ и Мали Зворник као општине које су претрпеле значајне штете у мају 2014. године, а Министарство се са своје стране старало да се јединице локалне самоуправе подрже у сваком аспекту опоравка.

 

„Министарство државне управе и локалне самоуправе је увек настојало да подржи општине у свим подухватима, а активности на спречавању катастрофа су суштински важни и за добробит заједница и за економску и фискалну стабилност локалних самоуправа.“, рекао је Бошњак.

Он је нагласио да у овом случају општине добијају поклон – бујичне бране, ком се може „гледати у зубе“, будући да су на спровођењу пројекта ангажоване и институције са великим ауторитетом: Институт за водопривреду „Јарослав Черни“ и ЈВП Србијаводе. Бошњак је додао да се данас потписује уговор за изградњу четири бране, а у плану и припреми за реализацију је још њих петнаестак.

„Средства која је обезбедио УНДП на овом пројекту значајна су јер се активностима приступа на свеобухватан начин. Пројекат подржава и опоравак и обнову након поплава, али и координацију и рад на смањењу ризика у случају будућих непогода.“, закључио је Бошњак.