10.03.2017.

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић у четвртак, 09. марта, са представницима спортских клубова са подручја општине потписао је уговоре о финансирању годишњих и посебних програма у области спорта.

Према његовим речима, за развој и унапређење спорта локалним буџетом за 2017. годину опредељено је 9 милиона динара. Од те суме, на име реализације годишњих програма, 14 спортских клубова добило је укупно 7 милиона 450 хиљада динара, док је за посебне програме у спорту издвојено милион и 100 хиљада динара, по основу 13 пројектних предлога, поднетих од стране 9 спортских клубова. Преосталих 5 посто средстава планираних за спорт, у износу од 450 хиљада динара, у складу са Законом о спорту, служиће за покривање ванредних трошкова.

Непосредно пре потписивања уговора, Јевтић  је рекао да су средства намењена за спорт у општини Мали Зворник у последње две године увећана око 30 посто, односно за 2 милиона динара, те да је план да се она, у складу са могућностима, и убудуће повећавају.

 

„Нисам присталица гашења ниједног клуба, нити манифестације. Напротив, сматрам да треба радити на пружању подршке постојећим и подстицању отварања и развоја нових клубова,  јер је спорт веома важан сегмент за живот заједнице“, рекао је Јевтић, напомињући да је увођење реда у овој области веома битно.

Он је као веома важну чињеницу истакао то да је расподела средстава клубовима ове године извршена на крајње транспарентан начин и позвао представнике клубова да заједнички раде на отклањању свега што су до сада биле грешке и евентуалне неправилности у раду.

Говорећи о плановима у погледу уређења спортских терена, Јевтић је рекао да од представника спортских клубова у текућој години очекује пуну сарадњу у погледу ангажовања првенствено на решавању имовинских односа на парцелама спортских терена, ради њиховог адекватног укњижења.

„Намера нам је да за уређење спортских терена средства затражимо преко пројеката, конкурисањем код различитих фондова. Међутим, то је могуће тек након решавања имовинских односа на парцелама спортских терена и зато је то посао који најпре морамо обавити“, закључио је Јевтић.

Заменик председника општине Мали Зворник Милош Радојчић информисао је представнике спортских клубова да је у току израда правилника за категоризацију спортских клубова на подручју општине и да је то процедура која треба да буде спроведена у наредних месец дана.

Он је објаснио да је категоризација спортских клубова законска обавеза, проистекла из Закона о спорту, која треба да допринесе уређењу ове области и омогући квалитетније планирање улагања и боље резултате.

На подручју општине Мали Зворник активно је 14 спортских друштава. Једно од најстаријих је ФК „Јединство“ Мали Зворник. Председник овог клуба Томица Јовановић, након потписивања уговора са општином о финансирању годишњег и два посебна програма, рекао је да ће се овај клуб трудити да у 2017. години уђе у виши ранг такмичења. Он је поручио да је потребно више радити са младим селекцијама у општини, не само при ФК “Јединство“ него и у другим клубовима.

{gallery}2017/2017-03-09_sportski_klubovi{/gallery}