Мали Зворник, 18.08.2018. године

Општина Мали Зворник у више наврата овог лета од ЈП „Србијаводе“ тражила је да покоси траву и друго растиње на обали крај Зворничког језера и реке Дрине, што ово предузеће није учинило ни након две ургенције од стране општинског комуналног инспектора, прекршивши законску обавезу по којој је дужно да наведене радове изведе бар два пута у сезони, односно током лета. 

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић изјавио је да су притужбе грађана, који нису упућени у чињеницу да је ЈП „Србијаводе“ дужно да одржава простор око реке и језера, веома честе на рачун општине, због чега, како је истакао, има потребу да јавности јасно саопшти и стави до знања да општина нема надлежност да то чини, а да је због неажурности поменутог предузећа стално на мети критика грађана. 

Он је навео да је ЈП „Србијаводе“ само једном овог лета косило траву дуж обалоутврде на подручју општине Мали Зворник, а да је друго кошење изостало и након два писана захтева која му је упутио општински комунални инспектор.

У дописима је наглашено да је потреба за другим кошењем корова у сезони неопходна најкасније крајем јула, због купалишне сезоне и бројних манифестација које се током јула, августа и септембра одржавају у Малом Зворнику.

Председник општине најавио је да ће, уколико ЈП „Србијаводе“ и даље не буде реаговало на захтеве за уређење обалоутврде у Малом Зворнику, за тај посао ангажовати локално ЈКП „Дрина“, а рачун за услуге проследити предузећу „Србијаводе“, те да ће од државних ревизора, који у задњих неколико месеци у Малом Зворнику врше контролу јавних финансија, затражити мишљење о наведеном решењу као моделу за превазилажење оваквих проблема.

Јевтић сматра да су разлози за незадовољство грађана јасни и оправдани, јер је пропуст надлежног предузећа евидидентан.

Он је истакао да је и сам веома незадовољан због чињенице да купалишна сезона у Малом Зворнику, током које се у општини одржава и велики број манифестација, уз присуство бројних туриста, протиче, а да надлежни нису уредили површине које су били у обавези да уреде, иако је то од њих општина више пута тражила. 

На крају своје изјаве он је истакао да је вегетација на обали Дрине и Зворничког језера овог лета посебно бујна због велике количине падавина, услед чега, како је закључио, у таквим условима ни два кошења у сезони нису довољна. 

Љиљана Ристановић