Мали Зворник, 13.11.2018. године 

Општина Мали Зворник добила је од Републике Србије 21.600.000 динара на име уређења простора будућег погона за производњу текстила, у којем у наредне две године посао треба да добије 500 радника. Поводом нових прихода, одборници Скупштине општине Мали Зворник усвојили су данас одлуку о четвртим изменама и допунама одлуке о буџету за 2018. годину, према којој су укупни приходи, примања и расходи у општинској каси планирани у износу од 816.419.000 динара. Осим наставка радова на уређењу индустријске зоне, ребалансом буџета омогућена је изградња фудбалског игралишта у месној заједници Велика Река. 

Предлог измена наведене одлуке председник општине Зоран Јевтић образложио је наводећи да се разлози за ново усклађивање буџета тичу најновијих прихода општине из текуће буџетске резерве Републике Србије, у износу од 21.600.000 динара добијених на име адаптације, реконструкције и санације објеката у индустријској зони у Доњем Насељу, према потребама инвеститора из Турске, који на пролеће у Малом Зворнику треба да отвори погон за производњу текстила и њему у наредне две године запосли укупно 500 радника, у идућој години 300, а до 2020. године још 200 радника. 

Он је рекао да су средства за уређење погона, који би могао да почне са радом у мају следеће године, добијена уз подршку председника Републике Србије Александра Вучића, као резултат добре сарадње локалне и републичке власти. 

Напомињући да је један од услова за покретање наведеног производног погона изградња сектора за прање производа и да је за ту намену Скупштина општине Мали Зворник на претходној седници одобрила 21.300.000 динара општинских средстава, Јевтић је рекао да трансфер од републике, у износу од 21.600.000 динара, представља други део улагања у уређење фабрике у складу са стандардима ЕУ. 

Он је и овом приликом констатовао да поменута улагања одлажу почетак рада фабрике на неколико месеци, али да не представљају нову обавезу општине према инвеститору, јер су предвиђена Меморандумом о сарадњи локалне управе са турском компанијом, потписаним пре неколико месеци. 

 Новина је само то да ће општина због указане потребе инвестицију извршити раније него што је планирано, тачније до краја текуће године уместо 2020. године. 

Јевтић је саопштио да ће по усвајању ребаланса буџета општина у најкраћем року расписати јавне набавке за извођење грађевинских радова на објектима у индустријској зони и да је поводом тога ових дана предвиђен састанак у кабинету министра Расима Љајића, који је посредовао у повезивању општине Мали Зворник са инвеститором из Турске. 

Најновијим ребалансом буџета општине Мали Зворник за 2018. годину, у оквиру измена финансијског плана Општинске управе, 900.000 динара преусмерено је за изградњу игралишта у Великој Реци, чиме је, према речима председника Јевтића, обезбеђен део средстава за уређење спортског терена у овом селу, док ће остатак бити опредељен буџетом за наредну годину. 

Председник општине рекао је и то да се локална управа труди да испрати све актуелне домаће и иностране конкурсе и учествује на њима, кад год је то могуће, како би у буџет прибавила додатна средства, јер су, како је навео, његови изворни приходи врло скромни и износе око 450.000.000 динара, што не омогућава друга улагања осим финансирања редовних трошкова. 

Подсетивши да је општина Мали Зворник на претходној седници, усвајањем одговарајућих аката, покренула процедуру увођења јавно-приватног партнерства у домену јавног превоза путника и уређења и одржавања локалне путне инфраструктуре на подручју општине, које треба да омогући да асфалт стигне до сваке куће у општини, Јевтић је позвао чланове опозиције да не ометају поступке који се тичу уређења путне инфраструктуре, јер су они за опште добро, и замолио их да сарађују и објасне грађанима да ће кроз јавно-приватно партнерство моћи да буду уређени само они путеви који су у власништву општине, те да је из тог разлога веома важно да грађани на општину изврше укњижење делова својих парцела кроз које пролазе деонице које би желели да буду асфалтиране. 

Он је и овом приликом истакао да локална управа неће вршити откуп парцела од грађана како би асфалтирала локалне путеве, јер у буџету нема средстава за те намене. 

Јевтић је нагласио да деонице путева које не буду имале одговарајуће решен правно-имовински статус неће бити предмет пројекта јавно – приватног партнерства, те да ће као председник општине   јавно саопштити разлоге због којих одређени путеви или деонице путева нису обухваћене изградњом и оџавањем. Он је истакао да је процедура споровођења јавно –приватног партнерства врло сложен, захтеван и дуготрајан поступак, који у случају потребе за накнадним увођењем делова путева у пројекат подразумева понављање комплетне процедуре, уз измену пројектне документације, због чега такве ситуације нису пожељне, јер би непотребно успориле и поскупиле читав посао. 

Према речима председника општине, кроз јавно – приватно партнерство на подручју Малог Зворника у наредне 3 године могуће је асфалтирање око 150 км локалних путева. Он је истакао да је локална управа спремна да овај модел рада примени и у области пројектовања, постављања и одржавања јавне расвете у општини. 

Јевтић је навео да процедура увођења јавно-приватног партнерства и реализације пројеката по овом моделу није ни мало лака, да су малобројне општине чије пројектне предлоге Влада Србије подржи, али да општина Мали Зворник у оваквом начину рада види шансу за квалитетно решавање инфраструктурних питања. 

На данашњој, 21. редовној седници локалног парламента у Малом Зворнику, којом је председавао Радован Тадић, председник Скупштине општине, одборници су, осим одлуке о ребалансу буџета, размотрили и подржали још две предложене одлуке, предлог одлуке о постављању кабловских инсталација на стубовима осветљења која су јавна својина општине Мали Зворник и измене и допуне одлуке о оснивању Општинског јавног правобранилаштва општине Мали Зворник. 

Љиљана Ристановић