Редовно 17. заседање Скупштине општине Мали Зворник одржано је у понедељак, 11. јула.

Одборници су размотрили и подржали 25 тачака дневног реда.

Седницом која је почела у 10 часова, усвајањем извода из записника са претходног заседања локалног парламента, председавао је Радован Тадић, председник Скупштине општине Мали Зворник.

Извештај о извршењу буџета општине Мали Зворник за период од 01. јануара до 30. јуна 2022. године образложио је руководилац Одељења за финасије, општу управу и друштвене делатности, Милан Јевтић, наводећи да су у првој половини текуће године приходи и примања буџета општине Мали Зворник остварени у износу 273.215.896,82 динара или 39, 63 посто у односу на план.

Пренета средства из ранијих година износе 132.552.000,00 динара, тако да укупно остварен приход и примања, са суфицитом, износе 405.767.895,82 динара или 49,36 посто у односу на план.

Расходи и издаци буџета општине Мали Зворник у периоду јануар – јун 2022. године износе 329.948.025,81 динара или 40,13 посто у односу на укупно планиране расходе.

Извештај о раду Општинског већа и руководства општине Мали Зворник у првој половини текуће године усвојен је након образложења председника општине, Зорана Јевтића, који је детаљно навео све важне активности и пројекте општине реализоване у наведеном периоду, подсетивши одборнике, сараднике, представнике медија и целокупну јавност на све оно што је залагањем локалне самоуправе у Малом Зворнику остварено и постигнуто од почетка 2022. године.

Јевтић је закључио да грађани ове општине препознају и цене рад локалне самоуправе и подршку коју локална заједница добија од државе, додајући да о томе најбоље сведоче резултати недавних избора за председника и парламент Републике Србије, као и резултати референдума о уставним променама, на којима су Малозворничани убедљиво подржали председника Александра Вучића и политику за коју се он залаже.

Он је овом приликом захвалио свима који су помогли и допринели резултатима избора и референдума у Малом Зворнику.

Говорећи о раду локалне самоуправе у протеклих 6 месеци, Јевтић је, између осталог, навео да је од почетка године у Малом Зворнику по први пут усвојен Средњорочни план развоја општине, за период од 2022. до 2024. године, израђен уз подршку Владе Словачке, који детаљно дефинише реализацију низа различитих пројеката у циљу одрживог развоја локалне заједнице.

Он је истакао да је обезбеђена и нова финансијска подршка Владе Швајцарске за укључивање грађана и грађанки у процес доношења одлука, у оквиру Програма – Одговорне локалне финансије и укључивање грађана, подсетивши да је у овој локалној заједници уз подршку Швајцарске у протеклих неколико година урађено много тога, почев од реформе у области прикупљања пореза на имовину, преко увођења електронских услуга за грађане, изградње вртића, дечјих игралишта, уређења аутобуских стајалишта, као и уређења простора и објеката по предлозима грађана.

Локална самоуправа у протеклих пола године, између осталог, радила је на асфалтирању општинских категорисаних путева, при чему је уређено око 8,5 километара, за шта је до сада из буџета плаћено око 77 милиона динара.

Он је подсетио да је у текућој и наредној години предвиђено асфалтирање укупно око 28 километара путне мреже.

У оквиру радова асфалтиран је прилаз новом вртићу у Доњем Насељу и уређено двориште основне школе у Великој Реци.

У наведеном периоду вршена је и поправка и насипање локалних путева сепарисаном ризлом.

Рађено је и на проширењу мреже уличне расвете у месним заједницама на подручју општине, при чему је за ове потребе набављено и постављено око 270 нових бетонских стубова.

Настављене су активности на припреми за пуштање у рад новог водоводног система у Доњој Трешници, изградња шахтова за прикључење нових корисника и испирање цевовода.

На реци Борањи у овом селу обављен је већи део радова на изградњи моста порушеног услед поплава и уређењу речног корита.

У Првомајској улици изграђена је мања црпна станица, за побољшање водоснабдевања корисника у овом делу општине и санирано клизиште које је угрожавало одвијање саобраћаја у овој улици.

У оквиру изградње топлане на биомасу у месној заједници Центар почела је реконструкција топловодне мреже.

Јевтић је рекао и то да су од почетка године настављене активности на припреми неопходне документације и спровођењу процедура за уређење водовода у другој висинској зони у Радаљу, као и активности за уређење плаже у центру Малог Зворника, те да општина веома много улаже у узраду планске и остале техничке документације, будући да је она основ и предуслов за реализацију готово сваког пројекта.

Уз подршку Републике Србије, преко Министарства рударства и енергетике, обезбеђено је нових 10.500.000,00 динара за побољшање енергетске ефикасности домаћинстава на подручју општине.

За Јавно комунално предузеће „Дрина“, преко Кабинета министра без портфеља задуженог за унапређење развоја недовољно развијених општина, који заступа министар Новица Тончев, обезбеђена је набавка камиона за чишћење канализације, док је за Дом здравља преко надлежног министарства обезбеђено ново санитетско возило.

Преко програма Министарства културе Републике Србије „Градови у фокусу“, обезбеђена су средства за реновирање Велике сале Дома културе, при Библиотеци „17. септембар“.

Обезбеђена су и средства за рад Центра за иновације у области заштите животне средине у 2022. години, преко Кабинета министра Ненада Поповића, задуженог за иновације и технолошки развој.

Јевтић је навео и то да ће општина Мали Зворник прва у Западној Србији увести најсавременији CRM систем за комуникацију Општинске управе са грађанима, који омогућава примање и слање информација путем различитих канала комуникације, као што је електронска пошта, имејл, телефон, SMS порука, писарница, документ, гласовна порука ван радног времена, smart phone апликација, те да је овим поводом недавно угостио представнике Канцеларије за информационе технолологије и електронску управу Владе Републике Србије.

Он је објаснио да систем пружа могућност праћења тока предмета, хронолошки преглед одговора свих служби који се баве решавањем предмета, могућност препознавања и умрежавања свих предмета једног клијента, креирање извештаја по великом броју критеријума, аутоматско креирање предмета, као и многе друге опције које поједностављују комуникацију са грађанима, путем креирања јасних процедура за пријаву и решавање представки.

Председник општине Мали Зворник захвалио је овом приликом свим министарствима која на различите начине помажу општини Мали Зворник и доприносе побољшању услова за живот у локалној заједници.

Према његовим речима, локална самоуправа обезбедила је у текућој години стипендије за 17 студената, пакете за бебе и по 100.000 динара за свако новорођено дете у општини, набавку и поделу 35 дечјих аутоседишта, као и средства неопходна за реализацију програма „Помоћ у кући“ за стара лица и инвалиде.

За три избегличке породице у Малом Зворнику, у сарадњи са Комесаријатом за избеглице, обезбеђена је помоћ у грађевинском материјалу за унапређење основних услова становања.

Помоћ за куповину куће са окућницом, у износу од 1.000.000, додељена је од почетка године једном младом брачном пару који се определио за живот на селу.

Обезбедивши неопходан материјал, локална самоуправа помогла је и мештанима Сакара који су самоиницијативно уредили Дом културе у том селу.

Поводом намере компаније „Кајра текстил“ из Малог Зворника да у оквиру фабрике изгради вртић за децу запослених, локална самоуправа од почетка године организовала је неопходне састанке са представницима Министарства за бригу о породици и демографију Републике Србије, у намери да обезбеди услове за реализацију те идеје у што краћем року.

Јевтић је подсетио да ова фабрика, која је отворена уз подршку Републике Србије и локалне самоуправе, запошљава око 200 радника, да је од почетка године обучено и запослено око 40 радника, те да предстоје нова запошљавања.

Успешно је реализован низ активности везаних за туризам, укључујући наступ и промоцију на Међународном сајму туризма у Београду и традиционални дочек и испраћај Првомајске кајак – кану регате од Вишеграда до Београда и реализацију традиционалне риболовне спортско – туристичке манифестације „Скобаљијада и Гурманијада“.

Он је подсетио да су у Подземном граду Карађорђевића пре око месец дана снимане сцене за филм „Баук“, редитеља Горана Радовановића, уз учешће познатих српских глумаца, наводећи да је локална самоуправа преко Туристичке организације пружила неопходну логистичку подршку филмској екипи и да сматра да је снимање филма била одлична реклама за Подземни град.

Он је навео да су тренутно актуелне припреме централне летње манифестације „Дрина је смисао живота“ и позвао одборнике да пропрате све њене садржаје и пријаве се на време за традиционалну малозворничку регату.

У наставку заседања усвојен је и Извештај о раду Општинске управе општине Мали Зворник за 2021. годину, уз претходно образложење од стране заменика начелника Општинске управе, Бранка Илића, који је одборницима презентовао послове и активности Општинске управе у протеклој години.

Предлог одлуке о усвајању Плана детаљне регулације за изградњу мреже водоснабдевања – примарног водовода друге висинске зоне насеља Радаљ, у дужини од 15 километара и ширини појаса 20 метара, подржан је од стране одборника након образложења од стране представнице обрађивача планског акта, фирме „Урбо пројект“, из Чачка, Зорице Сретеновић.

На седници је усвојен и предлог за измену и допуну Одлуке о комуналним делатностима.

Директор Јавног комуналног предузећа „Дрина“, Звонко Цвијић, навео је да је изменама и допунама ове одлуке проширен обухват за пружање услуге „изношење смећа“ за домаћинства, са досадашњих 300 метара на 500 метара удаљености домаћинства од места утврђеног за постављање контејнера, што ће, како је објаснио, допринети побољшању ове услуге и смањењу броја дивљих депонија.

Он је рекао и то да ће на основу ове одлуке у 3. категорију корисника услуге „изношење смећа“ бити сврстани сви они који обављају угоститељску делатност у категоризованим и туристичким објектима за смештај и исхрану лица за које је Општинска управа урадила категоризацију, а који нису евидентирани у службеној бази корисника ЈКП „Дина“.

Предложену Одлуку о изменама и допунама Одлуке о остваривању права у области социјалне заштите, која је такође усвојена на 17. редовној седници Скупштине општине Мали Зворник, образложила је директорка малозворничког Центра за социјални рад, Биљана Којић, наводећи да доношење ове одлуке омогућава увођење и финансирање услуге личног пратиоца за децу ометену у развоју, ради пружања подршке деци и њиховим родитељима, достизања вишег степена самосталности у функционисању и социјализације деце.

Усвојена је и Одлука о измени и допуни Одлуке о мрежи предшколских установа на територији општине Мали Зворник, уз образложење директорке Предшколске установе „Црвенкапа“ у Малом Зворнику, Олге Спасојевић, да је измена наведене одлуке неопходна ради формалног пуштања у рад објекта новоизграђеног вртића у Доњем Насељу, за шта је потребно да нови вртић буде уврштен у наведену мрежу.

Она је прокоментарисала и Одлуку о економској цени услуга у предшколској установи, која је након тога такође усвојена, наводећи да је утврђивање економске цене услуга вртића обавезно сваке године.

 Економска цена услуга Предшколске установе „Црвенкапа“ Mали Зворник које ће се примењивати од септебра 2022. године износи 25.959,00 динара по детету. Цена услуге целодневног боравка деце у вртићу коју плаћа родитељ, односно старатељ, износи 5.190,00 динара по детету, месечно, док цена услуга целодневног припремног предшколског програма рада у Предшколској установи коју плаћа родитељ, односно старатељ износи 4.640,00 динара по детету, месечно.

За боравак двоје деце у Предшколској установи, за друго уписано дете цена услуге умањује се за 20%, а за треће и свако наредно рођено дете у слуге предшколске установе су бесплатне.

Самохрани родитељ плаћа услуге у износу од 50% утврђене цене.

На седници је усвојен и предлог Решења о давању сагласности на Статут Предшколске установе „Црвенкапа“, ради усклађивања са Законом о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања и Законом о изменама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању.

Одборници су усвојили и предлог Правилника о условима и начину коришћења и одржавања службених возила Општинске управе општине Мали Зворник, предлог Решења о измени и допуни решења о образовању Комисије за обраду и контролу захтева поднетих по Програму мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја, предлог Решења о изменама и допунама Решења о образовању стручне комисије за праћење реализације мера енергетске санације, као и више различитих предлога решења о разрешењу чланова различитих општинских савета, комисија и школских одбора и именовању нових.

„Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић