Имунизација становништва против заразне болести Ковид-19 у месним заједницама општине Мали Зворник настављена је у четвртак, 15. априла, вакцинацијом у Радаљу, Доњој Борини и Брасини, где је вакцину примило укупно 43 грађана, док је на пункту у Малом Зворнику вакцину добило 26 грађана из месних заједница Сакар и Будишић.

У селима Доња Борина и Брасина уприличене су и 2 кућне посете и вакцинисано 2 непокретних лица.

Вакцинисани грађани, према сопственој жељи, примили су кинеску вакцину „Синофарм“.

Директорка Дома здравља, Валентина Ристић, рекла је да се приликом анкетирања за вакцинацију у поменутим селима пријавило укупно 32 грађана, али да је у амбуланте у четвртак дошао знатно већи број од пријављених и да је вакцинисано 11 више у односу на план.

Она је навела да је вакцинација трајала док нису утрошене све дозе обезбеђене за ту прилику и да су вакцинисани сви они који су били планирани за тај дан, те да ће они који нису добили вакцину моћи да се вакцинишу у новoм кругу који ће сигурно ускоро бити организован, будући да постоји велико интересовање.

Ристић је навела да је Дом здравља у том циљу наручио нови бој „Синофарм“ вакцина.

На пункту за имунизацију у сали Средње школе у Малом Зворнику и наредне седмице биће настављена незаказана вакцинација, у термину од 13 до 15 часова, вакцином која у том тренутку буде на располагању.

Директорка Дома здравља објаснила је да жељену вакцину могу добити само грађани који су се претходно пријавили за вакцинацију преко портала е-Управа и позвала оне који нису у могућности да се сами пријаве да се јаве свом изабраном лекару који ће их пријавити за вакцину.

Грађани могу да се пријаве за вакцину и преко Савета месне заједнице у којој живе.

За вакцинацију у месним заједницама биће обезбеђене неопходне количине Синофарм и Астра Зенека вакцине, будући да су оне, у погледу транспорта и температурних услова у којима морају бити чуване, погодније од вакцина Фајзер и Спутник.

Грађанима у месним заједницама који не желе да приме једну од наведене две врсте вакцина биће наручена и обезбеђена жељена вакцина, с тим што ће у том случају морати да је приме на пункту за имунизацију у Малом Зворнику.

Општина Мали Зворник обезбедиће превоз до места за имунизацију за стара лица и особе са инвалидитетом, који желе да буду вакцинисани, а немају услове да дођу до амбуланте.

Ристић је подсетила грађане да је вакцинација једини прави начин да се заштите од инфекције вирусом корона и позвала све који нису вакцинисани да се пријаве што пре и добију вакцину.

Она је саопштила да је у четвртак, 15. априла, у малозворничкој Ковид амбуланти, од 22 тестираних, регистровано 10 позитивних на корона вирус, док су данас, односно у петак, 16. априла, регистрована 4 позитивна пацијента, од 13 тестираних.

Обављено је укупно 23 прегледа, од чега 12 првих и 11 контролих.

Љиљана Ристановић