Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник вечерас у 20 часова прогласио је ванредну ситуацију на територији општине Мали Зворник због угрожености од поплава.

Услед обилних падавина на овом подручју дошло је до бујања водотокова и изливања појединих притока Дрине, што је изазвало проблеме у саобраћају и снабдевању струјом. Најкритичнија ситуација је на подручју Доње Трешнице, дела Радаља, у насељима Живановићи и Станковићи, као и у појединим деловима Доње Борине и Брасине, где је из сата у сат све већи део подручја под водом.

Процена Штаба за ванредне ситуације је да ће током ноћи бити потребе за евакуацијом становништва у 200 домаћинстава у овим деловима општине, због чега су организовани привремени смештаји за становништво у оближњим хотелима у центру Малог Зворника и у Радаљској Бањи.

У горњем делу општине Мали Зворник, у месним заједницама узводно од ХЕ “Зворник”, снабдевање струјом је у потпуности у прекиду. Саобраћај је потпуно у прекиду у месту Црнч,а на граници општине Мали Зворник према Љубовији, као и у Доњој Трешници, због изливања трешничке реке.

Ниво реке Дрине у Малом Зворнику такође је у порасту. Према последњим мерењима које врши ХЕ “Зворник” проток воде кроз профил бране креће се око 2000 м3/с. 

Због јаке кише која непрестано пада, неповољне прогнозе за наредне дане и проблема који се очекују током ноћи, све службе у општини су приправне за пружање помоћи грађанима. Мобилне екипе непрестано обилазе месне заједнице и указују помоћ грађанима.

У Општинској управи Мали Зворник уведено је двадесетчетворочасовно дежурство које ће трајати до укидања ванредне ситуације. Општински штаб за ванредне ситуације позвао је грађане да се у случају потребе обрате за помоћ на број телефона 015/ 471 -300. 

Због новонастале ситуације, Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник на вечерашњој седници донео је и одлуку да до даљњег обустави наставу у свим школским установама на подручју општине укључујући и ПУ “Црвенкапа”.

 

Прилог: Љиљана Ристановић