Мали Зворник, 11.11.2018. године 

Спремност Војске Србије за брзо реаговање и извођење најсложенијих диверзантских задатака припадници Специјалне бригаде Копнене војске приказали су 10. новембра у рејону Зворничког језера, у оквиру војне вежбе „Век победника 1918 – 2018“, највеће здружене тактичко – војне вежбе у историји српске војске, одржане тог дана на 10 локација у Србији, поводом 100 година од завршетка Првог светског рата. У садејству са Речном флотилом, симулиран је напад са воде на елементе борбеног распореда непријатеља на копну. Приказ акције успешно је изведен, уз учешће око 100 војника и употребу 20 борбених средстава. 

Тактичком вежбом „Диверзантска група у извођењу диверзантског напада”, протекле суботе у селу Сакар код Малог Зворника, командовао је начелник штаба Специјалне бригаде Војске Србије, пуковник Синиша Сташевић, који је знак за почетак акције дао у 13.00 часова. 

Током получасовне вежбе, састављене из неколико целина, приказана је врхунска тактичка оспособљеност, ватрена оспособљеност и ефикасност дејства извиђачко-диверзантских група Војске Србије. 

Ангажоване су снаге Специјалне бригаде и Речне флотиле, јачине две диверзантске чете из састава 72. извиђачко-диверзантског батаљона и 63. падобранског батаљона, уз коришћење маневарске муниције, пиротехнике и ефикасних покретних средства, чамаца GDQ – 120, моторних возила “Pinzgauer” и амфибијских транспортера PTS – M Речне флотиле, гусеничног моторног возила, намењеног за превожење људства, артиљеријских оруђа и моторних возила преко водених препрека. 

У првом делу вежбе, три тима на шест чамаца, GDQ-120, пришла су месту извршења напада на обали Зворничког језера и дејством из личног наоружања и средстава ватрене подршке уништила уочене ватрене тачаке, после чега су, уклањањем фортификацијских препрека, постављених од стране непријатеља, ослободила простор за искрцавање и пролаз другог таласа. 

У наставку вежбе, четири тима на четири чамца GDQ-120 и два амфибијска транспортера PTS-M, уз обезбеђење и подршку снага на мостобрану, искрцали су се на обалу језера. Четири тима су се затим укрцала на моторна возила и упутила ка објектима диверзантског напада, док су три тима и амфибијско одељење остали на обали, у циљу обезбеђења мостобрана. 

Након изведеног диверзантског напада и неутралисања непријатеља, тимови су се истим путем повукли, чиме је војна вежба „Век победника 1918 – 2018“ у Малом Зворнику успешно завршена. 

Вежба на Зворничком језеру, која је приказала спремност Војске Србије да брзо и одлучно реагује на све покушаје угрожавања територије, људи и имовине, као и друге могуће претње, којима су данас стварно или потенцијално изложене све државе света, изведена је у присуству званичника Војске Србије, начелника Управе за војно здравство, бригадног генерала др Угљеше Јовичића и начелника Одељења за цивилно-војну сарадњу Генералштаба Војске Србије, пуковника Драгана Месаровића. 

Генералној проби војне вежбе у Малом Зворнику, пет дана раније, присуствовали су представници највишег државног и војног руководства Републике Србије, министар одбране Александар Вулин, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове генерал-мајор Илија Тодоров и командант Специјалне бригаде Копнене војске Србије бригадни генерал Мирослав Талијан. 

Извођењу вежбе у Сакару у суботу присуствовали су и представници општинског руководства у Малом Зворнику, председник општине Зоран Јевтић и заменик председника општине Милош Радојчић, начелник Полицијске станице Славиша Несторовић са сарадницима, те представници других локалних институција и неколико суседних општина, као и бројни мештани. 

По завршетку овог догађаја, представницима локалних институција уручене су захвалнице и пригодни поклони, у знак захвалности Војске Србије за логистичку подршку пружену од стране локалне заједнице за време вишедневних припрема и током извођења војне вежбе „Век победника 1918 – 2018“ у Малом Зворнику. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2018/2018-11-12_vojna_vezba{/gallery}