Мали Зворник, 31.05.2019

Председник Александар Вучић посетио је данас Мали Зворник, где је обишао реконструисани културно-историјски објекат „Подземни град Карађорђевића“ у Малом Зворнику, за чије је уређивање и санацију Влада Србије издвојила 32 милиона динара, а општина пет милиона динара. 

Председник је испред објекта дочекан на традиционалан начин, уз погачу и со, а сачекали су га и бројни грађани, којима се обратио и са којима је накратко поразговарао. 

Подземни град Карађорђевића је грађен као тајно склониште војске Краљевине Југославије и краљево ратно командно место и за дужи боравак већег броја људи под земљом. Градња комплекса, који је носио шифровано име, трајала је од 1931. до убиства краља Александра И Карађорђевића у Марсеју 1934. године и до тада је урађено око две трећине склоништа.

Приступ плану подземног града, наводно је имало свега петоро људи у Краљевини, а подземни лавиринт су, како се претпоставља, копали и бетонирали затвореници који су довођени и одвођени ноћу, тако да нису знали ни где се налазе, ни шта граде.

Склониште се налази недалеко од пешачког моста на Дрини у стени на површини од око 5.000 квадратних метара. 

До 1934.године изграђено је 75 просторија и неколико километара саобраћајница које их повезују, као и систем за водоснабдевање, са дванаест улаза према реци Дрини. 

Комплекс је коришћен само једном, од 7. до 9. априла 1941. године, када је пре одласка у избеглиштво, последњу ноћ у Србији, у склоништу провео Петар II Карађорђевић. Ту је одржана и последња седница Владе Краљевине Југославије пре одласка у емиграцију.

(Kurir.rs/Tanjug)

{gallery}/2019/2019-05-31_Vucic_podzemni_grad{/gallery}