Победник пливања за Часни крст у Малом Зворнику, одржаног по 15. пут на Зворничком језеру, поводом великог православног празника Богојављења, је Дарко Живановић (26), угоститељ из Малог Зворника.

По изласку из воде, Живановић је новинарима рекао да је ово било његово прво пливање за Богојављенски крст и да је осећај посебан, напоменувши да је недавно крштен.

На име награде он је добио Часни крст у трајно власништво, дар Столарско – занатске радње „Бели Бор“ из Љубовије.

Пригодне награде и поклони уручени су и осталим учесницима пливања.

На традиционалној манифестацији овог пута било је 30 пливача из више градова Србије и Босне и Херцеговине.

Осим из Малог Зворника и Зворника, учествовали су такмичари из Чачка, Београда, Лознице, Бање Ковиљаче, Тршића, Бијељине и Тузле.

Међу пливачима била је и једна девојка, Тања Ерделић (23), из Зворника, прошлогодишња победница пливања за Часни крст у Фочи, која је по изласку из воде прокоментарисала да је по други пут пливала за Богојављенски крст и да би сигурно победила да се такмичила у женској конкуренцији.

Најстарији овогодишњи учесник богојављенског пливања у Малом Зворнику имао је 47 година, а најмлађи 15 година.

Манифестацију је организовала Управа парохије малозворничке у сарадњи са локалном самоуправом и Туристичком организацијом општине Мали Зворник.

Поздравивши учеснике у име организатора, заменик председника општине Мали Зворник, Милисав Деспотовић, честитао је празник верницима и захвалио окупљенима што су дошли да подрже традиционални догађај уприличен у славу Исуса Христа.

Такмичари су и овог пута до крста пливали на стази дугој 33 метра, у част и спомен на године Христовог живота на земљи, од рођења до страдања, васкрсења и вазнесења на небо.

На старту такмичења приређен је пригодан културно – уметнички програм, у извођењу чланова Фолклорне секције Библиотеке „17. септембар“ из Малог Зворника.

Пре приредбе и пливања, од цркве Сабора свих Срба светитеља у Малом Зворнику до плаже Понтон, на којој се традиционално одржава богојављенско пливање, уприличена је литија, уз учешће више свештеника и великог броја верника.

Пливање за Богојављенски крст у Малом Зворнику по први пут одржано је без протојереја Милете Товаровића, иницијатора и покретача ове манифестације, који је нажалост преминуо новембра 2021. године.

„Lotel Media Group“ Лозница/Љиљана Ристановић