Општина Мали Зворник добила је од Министарства рударства и енергетике Републике Србије 10.500.000 динара за повећање енергетске ефикасности стамбених зграда, приватних кућа и станова у 2022. години, у оквиру реализације националног циља смањења потрошње електричне и топлотне енергије, док је у сопственом буџету за ове намене обезбедила 4.500.000 динара за суфинансирање наведених активности.

Уговор о коришћењу добијених средстава заменик председника општине, Милисав Деспотовић, потписао је у петак, 11. марта, у Аранђеловцу, у присуству потпредседнице Владе Републике Србије и министарке рударства и енергетике, проф. др Зоране Михајловић.

Министарка Михајловић изјавила је у Аранђеловцу, где су додељени уговори представницима 151 локалне самоуправе у оквиру националног програма унапређења енергетске ефикасности, да ће укупно бити уложене четири милијарде динара за повећање енергетске ефикасности у домаћинствима, од чега ће Министарство заједно са градовима и општинама издвојити две милијарде динара за субвенције грађанима који се пријаве за учешће у програму.

„Данас смо потписали уговоре са 151 општином и градом за унапређење енергетске ефикасности. Заједно смо, Министарство и локалне самоуправе, обезбедили две милијарде динара, односно заједно са грађанима четири милијарде динара, што ће омогућити да учествује 20.000 домаћинстава. Ово је велики пројекат и за локалне самоуправе и за државу и директна корист за грађане, јер ће омогућити да се смањи потрошња топлотне енергије, да рачуни буду нижи за 25 до 30 одсто. Реализацијом овог пројекат уштедеће се топлотна енергија која је једнака производњи градске топлане у Нишу. То је и огромна уштеда у еколошким трошковима и уједно значи здравију животну средину“, рекла је Михајловићева.

Она је рекла да пројекат јесте велик и сложен, али да је успешан јер га спроводе заједно Влада, општине и градови и грађани.

„Почели смо прошле године и питали смо се да ли ће све локалне самоуправе разумети идеју државе и потребе грађана и сви су показали да знају колико је пројекат важан за сваку кућу, сваки стан, за свако домаћинство. Ово није последњи јавни позив, биће их током ове године још. Обезбедили смо у буџету Министарства само за ову намену 250 милиона евра, јер је унапређење енергетске ефикасности као да градимо нову електрану. Енергетска ефикасност је један од стубова енергетске безбедности, која је питање опстанка и развоја друштва и државе. Држава је обезбедила све што је потребно јер размишљамо стратешки, не само за данас, већ и за наредне деценије“, поручила је она.

Биљана Илић Стошић, начелница Шумадијског округа, рекла је да спровођењем пројекта унапређења енергетске ефикасности држава показује и снагу и бригу о грађанима.

„Тренутак који смо дочекали, многи нису веровали, али је очигледно да је Министарство заједно са општинама и градовима успело да спроведе први пројекат и да га настави, и то у тренутку када је енергија најскупља реч на свету. Држава на овај начин показује снагу да може да се бави оваквим енергетским пројектима. Град Крагујевац је пример добре праксе, а за овај јавни позив пријавиле су се све локалне самоуправе у Шумадијском округу“, рекла је она.

Бојан Радовић, председник Општине Аранђеловац, захвалио је Министарству на подршци и помоћи у реализацији пројекта и рекао да је ова општина издвојила више новца за ову годину.

„Ми другу годину заредом учествујемо. Прошле године одвојили смо пет милиона динара, а учествовало је 79 домаћинстава. Ове године општина и Министарство дају по осам милиона, па очекујемо и већ број домаћинстава, с обзиром на то да је пројекат изузетно важан за наше грађане“, изјавио је он. 

„Искористио бих прилику да захвалим Влади и Министарству на томе што другу годину имамо прилику да учествујемо у пројекту. Ове године смо петоструко повећали износ, јер је прошлогодишњи пилот-пројекат показао да је заинтересованост грађана велика и одјек код суграђана је био велики“, изјавио је Антонио Ратковић, градоначелник Сомбора.

„Град Крушевац је прошле године успешно реализовао пројекат, припремили смо се и за ову годину да олакшамо суграђанима, уштедимо енергију и новац и сачувамо животну средину. Ово је могућност да директно радимо за добробит наших грађана“, рекла је Јасмина Палуровић, градоначелница Крушевца.

Александар Миликић, градоначелник Бора, рекао је да је овај пројекат пример да локалне самоуправе, Влада и грађани могу заједно да мисле о животној средини и економији.

„Ово је и пример како можемо у наредним годинама да радимо заједно. За град Бор је јако битно, јер се иначе у граду троши знатно више енергије, због чега само за ову годину одвојили 10 милиона динара“, рекао је он.

„Од сјајне идеје потпредседнице Владе до сада прошло је нешто више од годину дана и ово је показатељ да је пројекат одличан. Ушли смо у ову годину са 45 милиона динара из буџета града, грађани су веома заинтересовани и драго ми је да можемо да учинимо нешто добро и за грађане и за град и за државу, јер очекујемо да учествује око хиљаду домаћинстава“, рекао је Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

За унапређење енергетске ефикасности стамбених објеката у општини Мали Зворник у 2021. години, Република Србија и локална самоуправа обезбедиле су по 7.000.000 динара, од чега је искоришћено 4.000.000 динара, за радове у 49 домаћинстава која су добила субвенције за неку од 6 прописаних мера подршке.

За разлику од прошле године, општина је овог пута, приликом потраживања средстава од министарства, обухватила и стамбене зграде, односно стамбене јединице у зградама и обезбедила субвенције за радове и за ову категорију објеката.

У локалној самоуправи наводе да ће јавни позив за доделу средстава за побољшање енергетске ефикасности на стамбеним објектима у 2022. години, за кориснике и извођаче радова, бити расписан у ускоро, о чему ће грађани бити благовремено обавештени, путем средстава јавног информисања.

„Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић