Мали Зворник, 23.02.2020. године

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић поднео је Основном јавном тужилаштву у Београду и Лозници кривичне пријаве, због лажних оптужби и увреда које су протеклих дана изнете у јавности на његов рачун и на рачун његових најближих сарадника и других грађана. 

Он је саопштио да су кривичне пријаве поднете против НН починилаца, због дељења летака грађанима Малог Зворника у којима су изнете најгрубље и злонамерне неистине о руководству општине, члановима њихових породица и другим грађанима (Пријава), те против листа „Таблоид“, због објављивања садржаја летка (Пријава), као и против лица која су на друштвеној мрежи „Фејсбук“ делила линк са спорним текстом у Таблоиду (Пријава). 

Јевтић је навео да је поменуте кривичне пријаве поднео у намери да преко надлежних органа покаже јавности да су тврдње наведене у лецима, као и у листу „Таблоид“ и на друштвеним мрежама, гомила неистина, тенденциозно написаних у оквиру политичке кампање за предстојеће изборе, у намери да се њима дискредитује рад и наруши углед актуелног општинског руководства.

Он је истакао да су у лецима, који су остављани грађанима испред улаза у куће и станове, у поштанским сандуцима и двориштима, изнете лажи о руководству општине Мали Зворник, директорима јавних предузећа, запосленима у општини и другим грађанима, те да су, спомињањем у негативном контексту, осим њих, вређани и компромитовани и чланови њихових породица.

Јевтић је навео да је након дистрибуције летака грађанима, уследило објављивање садржаја летка у листу „Таблоид“ и дељење новинског текста на друштвеним мрежама, чиме је чланак стављен на увид широј јавности, а лица поменута у њему додатно изложена јавној осуди, срамоти, злурадим и подругљивим коментарима.

Ауторима спорног текста поручио је да ће пред судом морати да докажу оно што су написали и објавили или да сносе кривицу за учињена дела, предвиђена Кривичним закоником Републике Србије, из члана 343 став 2 и чланова 346 и 128, јер су свесно, намерно и са умишљајем у периоду предизборне кампање износили грубе и злонамерне неистине, пласирајући лажи, с циљем узнемирења јавности, ширења панике међу грађанима и ометања функционисања општине Мали Зворник у вршењу јавних овлашћења.

Он је навео да ће пред надлежним органима одговарати и сви они који су поменуте текстове делили путем друштвених мрежа, јер се види да се, у већини случајева, ради о политичким неистомишљеницима и евидентном организованом деловању.

Јевтић је подсетио да је кривичну пријаву због објављивања неистина и увреда на рачун општинског руководства претходно поднео против лица која уређују Фејсбук профил под именом Драган Богићевић и да очекује судски епилог у којем ће починиоци сносити одговорност за штету коју су проузроковали лажним оптужбама.

Председник општине Мали Зворник навео је да је поменути профил, у циљу омаловажавања и компромитовања општинског руководства, противзаконито објавио више докумената и коментара, чијом садржином је узнемирио грађане и довео их у заблуду.

Неке од поменутих објава тичу се процене тржишне вредности и купопродајног уговора за земљиште у Доњем Насељу, које је општина Мали Зворник прибавила у својину за потребе проширења индустријске зоне и стварања услова за отварање погона за производњу текстила.

Јевтић је истакао да оптужбе у вези поменуте процедуре не одговарају истини и да то јасно потврђује Записник о процени тржишне вредности непокретности без изласка на терен, коју је, на захтев Општинске управе Мали Зворник, 13. фебруара 2018. године, извршила комисија Пореске управе – Одсек у Малом Зворнику, без којег ниједан правобранилац, а ни нотар, не би оверио купопродајни уговор. 

Председник општине Мали Зворник закључио је да су све поменуте објаве, без сумње, део предизборне кампање, да су искључиво политички мотивисане, с циљем наношења штете актуелном општинском руководству, те да, као такве, представљају устаљену политичку праксу појединаца у Малом Зворнику, који се оптужбама баве у недостатку ваљаног политичког програма који би понудили грађанима. 

Он је позвао политичке противнике да престану да без доказа оптужују, вређају и омаловажавају људе на руководећим положајима и чланове њихових породица и да, уколико имају нешто да кажу, то не чине анонимно, већ да се потпишу и представе јавности, ако су сигурни у своје тврдње и могу чврсто да стану иза оптужби које износе. 

Суграђанима је поручио да не дозволе себи да буду обманути неистинитим причама, пласираним од стране интересне групе у Малом Зворнику, која, када је била на власти, није бринула о потребама грађана, већ само о томе како да напуни сопствене џепове, и којој је једини циљ да се поново домогне власти како би то опет могла да ради.   

На крају је навео да је сигуран у то да ће грађани умети да препознају и цене труд и залагање општинског руководства и резултате које је до сада остварило, као и све оно што руководство општине намерава да уради убудуће, истакавши да то, између осталог, подразумева наставак радова на инфраструктурним пројектима, отварање фабрика и јачање локалне економије, што ће Малом Зворнику омогућити излазак из реда најнеразвијенијих општина у Србији, где су га они који бацају летке довели.